Hlavní obsah

V souvislosti s referendem zemřeli v Turecku tři lidé

– Ankara • Aktualizováno

V Turecku, kde lidé v neděli hlasovali v referendu o zásadní ústavní změně, od sobotního večera zemřeli při násilnostech tři lidé. Agentura Anadolu oznámila, že dva z nich přišli o život při rodinné hádce. Další při útoku členů Strany kurdských pracujících (PKK) na východě země.

Foto: Sertac Kayar, Reuters

Policista v civilu hlídkuje poblíž volební místnosti ve městě Diyarbakir na jihovýchodě Turecka.

Článek

V provincii Van napadli ozbrojenci vůz, který patřil organizátorům kampaně vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP). Útočníci byli vybaveni zbraněmi s dlouhou hlavní a začali střílet na auto s oblastním vůdcem AKP Ibrahimem Vanlim.

O život přišel Vanliho synovec, který byl strážce a jel za kolonou. Po vinících se pátrá.

V neděli byl také ohlášen incident z jihovýchodní provincie Diyarbakir. Na dvoře vesnické školy, kde se hlasovalo, byli lidé svědky hádky mezi dvěma rodinami. Podle agentury Dogan byly příčinou „odlišné politické názory”.

Do incidentu je zapletený syn starosty vesnice Mehmet Yildiz, který byl stejně jako jeho bratr zatčen. Při hádce se střílelo a dva lidé zemřeli.

V Turecku se v neděli hlasovalo o navržených změnách ústavy, které mají zásadním způsobem rozšířit pravomoci prezidenta. Odpoledne začalo sčítání hlasů, výsledek by mohl být známý večer.

Země je názorově rozdělená a očekává se velmi těsný výsledek se slabou převahou hlasů pro reformu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám