Hlavní obsah

V Severním Irsku otvírají první potratovou kliniku

Belfast

Asi dvě stě křesťanských aktivistů jak z řad katolíků, tak i protestantů ve čtvrtek přišlo do centra Belfastu protestovat proti otevření první potratové kliniky v Severním Irsku. Informuje o tom agentura AP.

Foto: Cathal McNaughton , Reuters

Transparenty a plakáty odpůrců potratů v Belfastu

Článek

Klinika chce ženám do devátého týdne těhotenství nabízet potratové pilulky za podmínky, že lékař dojde k závěru, že jim hrozí dlouhodobé zdravotní následky nebo smrt. To je v souladu se zákonem platným v Severním Irsku i v Irsku, kde jsou jinak interrupce zakázané.

Odpůrci potratů před klinikou požadovali, aby se vůbec neotevřela. Bude to podle nich znamenat první krok k uvolňování potratové politiky v Severním Irsku, které je jedinou částí Spojeného království, kde jsou interrupce zakázány.

"Žijeme v roce 2012. Ženy neumírají kvůli tomu, že nemohou jít na potrat," řekla šéfka jedné protestantské organizace bojující proti potratům. Liam Gibson ze Společnosti na ochranu nenarozených dětí zase vyzval policii v Belfastu, aby lékaře a vedení kliniky zatkla, protože podle něho dodávají ženám informace o potratech v ostatních částech Británie. Přes moře se do Velké Británie ročně vydává z Irska a Severního Irska asi 5000 žen, které se nechtějí stát matkami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám