Hlavní obsah

V separatisty pořádaných volbách na Donbasu vyhráli dosavadní vůdci

Úřadující vůdci samozvaných „lidových“ republik v Doněcké a Luhanské oblasti Denis Pušilin a Leonid Pasečnik zvítězili v nedělních volbách na východě Ukrajiny. Po sečtení všech hlasů to podle agentury TASS v pondělí oznámily volební komise obou regionů. Hlasování, které pořádali proruští separatisté, nepovažují za legitimní Kyjev, Spojené státy ani Evropská unie. Odsoudila ho i česká diplomacie.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nedělní volby na Donbase vyhráli dosavadní vůdci separatistů.

Článek

Volební účast v Luhansku činila podle oficiálních údajů 77 procent. V Doněcku k volebním urnám přišlo přes 80 procent oprávněných voličů, což místní volební komise označila za bezprecedentní.

Pasečnik, který podle komise získal 68,3 procenta hlasů, je v čele Luhansku od loňského listopadu. Na postu vystřídal Igora Plotnického, který po sporech se sesazeným „ministrem vnitra“ republiky údajně ze zdravotních důvodů odstoupil. V souvislosti s jeho odchodem se objevily zprávy o útěku Plotnického do Ruska.

Vůdcem separatistů v Doněcku se s 60,85 procenta hlasů stal Denis Pušilin, který v úřadu působil dočasně od zabití doněckého šéfa Alexandra Zacharčenka. Ten přišel o život 31. srpna při výbuchu v restauraci v centru Doněcka. [celá zpráva]

Moskva i separatisté z jeho smrti viní Kyjev. Podle ukrajinských činitelů byl atentát výsledkem boje o moc mezi povstaleckými frakcemi.

Západ volby odmítá

Evropská komise už v sobotu oznámila, že považuje volby na východě Ukrajiny za nelegitimní a nemá v úmyslu je uznat. Zásadně odmítavý postoj vyjádřila ve svém prohlášení i česká diplomacie, která volby označila za „za hrubé vměšování do vnitřních záležitostí Ukrajiny a za zásadní narušení ukrajinské svrchovanosti“.

„Pouze ukrajinské úřady jsou dle mezinárodního práva oprávněné organizovat jakékoliv volby na území Ukrajiny. Žádné legitimní volby se nemohou konat na území, které fakticky kontrolují ozbrojené síly Ruské federace. Jejich konání navíc brání naplnění Minských dohod, jejichž je Rusko stranou,” uvedl resort na svém webu.

Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva dlouhodobě popírá. Konflikt na východoukrajinském Donbasu si podle údajů OSN od jara 2014 vyžádal více než 10 tisíc mrtvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám