Hlavní obsah

Pošleme mapu Ruska, vzkázala Moskva. Americké diplomaty vysadili ve vojenské zóně z vlaku

– Moskva • Aktualizováno

V Rusku vysadili z vlaku tři americké diplomaty. Projížděli v něm ve vojenské oblasti, kde v srpnu došlo k výbuchu rakety, při němž unikla radioaktivita a zahynulo několik expertů. Americká ambasáda přitom ruské úřady o cestě diplomatů předem informovala, ty ovšem tvrdí, že cesta Američanů měla vést do Archangelsku, a nikoli do Severodvinsku.

Foto: Profimedia.cz

Vlak na severu Ruska. Ilustrační foto

Článek

Tři američtí diplomaté byli v Rusku vysazeni z vlaku jedoucího z Ňonokcy do Severodvinsku kvůli podezření, že porušili zákony Ruské federace. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na policejní zdroje.

Zdroj obeznámený s vyšetřováním řekl agentuře Interfax, že k incidentu došlo v pondělí 14. října okolo 18. hodiny ve stanici Severodvinsk. „Při kontrole dokumentů cestujících vlaku Ňonokca–Severodvinsk byli objeveni tři cizinci.“

Byli vysazeni z vlaku, protože neměli dokumenty, které by je opravňovaly k vstupu do vojenské oblasti, v níž leží Severodvinsk. Po kontrole dokumentů byli propuštěni. Televize Ren-TV uvedla, že šlo o námořního atašé kapitána Williama Curtise, vojenského atašé plukovníka D. S. Dunna a třetím byl atašé Jerry Arriola. Televize podotkla, že Severodvinsk je jednou z oblastí Ruska, kam mají cizinci omezený vstup.

Rusové přiznali pět mrtvých po nepovedeném raketovém testu

Zahraniční

Mluvčí amerického velvyslanectví v Moskvě sdělila, že diplomaté byli na severu Ruska na oficiální cestě, o které předtím náležitě informovali ruské ministerstvo obrany.

Ruské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že americké oznámení o cestě obdrželo. Hovořilo se v něm ale prý o Archangelsku, nikoli o Severodvinsku, kam cizinci nesmějí. „Zřejmě zabloudili. Pošleme americkému velvyslanectví mapu Ruské federace," uvedl mluvčí ministerstva.

Raketa vybuchla při testu na moři. Zřejmě šlo o střelu využívající k ohřátí plynu jadernou fúzi, Rusko však k incidentu, při němž se nakrátko v oblasti zvýšila radioaktivita, neuvedlo žádné podrobnosti.

Ruské stanice sledující radioaktivitu se po explozi rakety odmlčely

Evropa

Severodvinsk, kde je velká ponorková základna, leží ve vojenské oblasti, do níž není povolen vstup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám