Hlavní obsah

V Rusku přiznali, že obětí covidu je třikrát více, až 186 000

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Rusku zemřelo na koronavirus přes 186 000 lidí, což ho řadí na třetí místo za USA a Brazílii. V pondělí Rusko přiznalo, že počet obětí je třikrát větší, než dosud uvádělo. Ruská vicepremiérka Tatjana Golikovová přiznala, že 81procentní nárůst mortality mezi loňským lednem a listopadem souvisí právě s pandemií covidu-19.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Moskvané čekají ve frontě na očkování vakcínou Sputnik V.

Článek

Rusko se dlouho chlubilo nízkou smrtností na covid, i když někteří experti oficiální čísla zpochybňovali a tvrdili, že je úřady záměrně snižují.

V pondělí ruský statistický úřad Rosstat uvedl, že mezi lednem a listopadem v zemi stoupl počet úmrtí meziročně o 229 700. Čtyři pětiny podle Golikovové připadají na vrub právě covidu-19.

Jen rizikové skupiny? V Moskvě naočkují každého, zjistil server

Evropa

Štáb pro boj s koronavirem v Rusku přitom dál uvádí svá čísla, podle něj se od vypuknutí pandemie nakazilo v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel téměř 3,6 milionu lidí, z nichž 66 037 zemřelo. Rozdíl vysvětluje tím, že eviduje jen případy úmrtí u lidí, u nichž se už covid prokázal.

Statistický úřad uváděl vždy vyšší čísla, protože zahrnoval do bilance i mrtvé, u nichž se nákaza prokázala až po smrti při pitvě. Mnozí zemřelí se však nepitvali, a tak se do statistky nedostali.

Ruští vědci oslabují covid hadím jedem

Koronavirus

Demograf Alexej Rakša, který odešel z Rosstatu v červenci loňského roku, řekl minulý týden AFP, že ruské ministerstvo zdravotnictví čísla falšovalo.

Rusko v pondělí oznámilo dalších 22 857 potvrzených případů nákazy koronavirem za posledních 24 hodin a 471 úmrtí.

Reklama

Výběr článků

Načítám