Hlavní obsah

V Rusku padla vláda, na premiéra nečekaně navržen Zubkov

Novinky, DPA, ČTK, RIA Novosti, Interfax
MOSKVA

Ruský premiér Michail Fradkov požádal ve středu prezidenta Vladimira Putina o rozpuštění vlády. Putin rezignaci vlády přijal. Odpoledne překvapivě navrhl jako nového ruského premiéra finančního experta Viktora Zubkova a ne bývalého ministra obrany a současného vicepremiéra Sergeje Ivanova.

Článek

S kandidaturou Viktora Zubkova seznámil novináře předseda dolní komory parlamentu Boris Gryzlov. Podle něj Duma návrh projedná přednostně už v pátek. Zubkov stojí v čele Úřadu pro finanční dohled.

"Ve čtvrtek budou mít všechny poslanecké frakce možnost setkat se s kandidátem na funkci předsedy vlády," prohlásil Gryzlov. Putin měl podle ústavy právo vybírat kandidáta na premiéra celé dva týdny, rozhodl se však v průběhu několika hodin.

Zubkov je Putinovi nejspíš známý z druhé poloviny 90. let, kdy působil ve vedoucích funkcích ruské daňové služby v Petrohradu. Putin v té době působil na petrohradské radnici.

Fradkov při audienci v Kremlu žádost o rozpuštění vlády necelé tři měsíce před volbami zdůvodnil blížícími se "významnými politickými událostmi v zemi" a přáním umožnit ruskému prezidentovi "plnou svobodu výběru řešení, včetně těch kádrových," uvedla agentura ITAR-TASS.

Putin podle ruských agentur na schůzce s odcházejícím premiérem připomněl blížící se prosincové parlamentní volby i prezidentské volby příští březen.

"Máte pravdu, všichni společně musíme přemýšlet, jak postavit strukturu moci a vlády tak, aby lépe odpovídaly předvolebním obdobím a připravily zemi na dobu po volbách," prohlásil ruský prezident.

Ten požádal Fradkova, aby zůstal v čele vlády do chvíle, kdy Duma zvolí nového premiéra, uvedla ruská televize NTV.

Zubkov odsunul na vedlejší kolej Ivanova

Jmenování neznámého úředníka Zubkova do čela kabinetu je překvapením. Média dnes celý den spekulovala o tom, že do premiérského křesla usedne první vicepremiér Sergej Ivanov, který je nejžhavějším kandidátem na prezidentskou funkci po volbách v březnu 2008.

"Sergej Ivanov by mohl být nominován předsedou vlády velmi brzy, uvedl zdroj blízký prezidentskému úřadu. Věc je prakticky rozhodnutá," spekuloval mylně deník Vedomosti. Kdyby se Ivanov stal premiérem, zvýhodňovalo by ho to při kandidatuře na úřad příštího ruského prezidenta před prvním vicepremiérem Dimitrijem Medvěděvem. Putin je v čele Ruska již druhé volební období a na post nemůže podle ústavy znovu kandidovat.

Viktor Zubkov

Narodil se 15. září 1941.

Absolvoval Leningradskou zemědělskou univerzitu a po letech práce v zemědělských družstvech pokračoval až do počátku 90. let v kariéře v sovětské komunistické straně.

V první polovině 90. let působil jako Putinův náměstek ve výboru pro vnější vztahy petrohradské radnice. Později Zubkov pracoval ve vedoucích funkcích ruské daňové služby v Petrohradu.

Nyní řídí Úřad pro finanční dohled.

Je ženatý, má jednu dceru.

ČTK, DPA

"Pozice Ivanova postupně posilovala od léta, mnozí by si na něj vsadili," dodal deník, který poznamenal, že Ivanov se v posledních týdnech stále častěji objevoval po boku Putina na veřejných akcích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám