Hlavní obsah

V Rusku mohutně explodoval zchátralý plynovod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PETROHRAD

V noci na čtvrtek otřásl severozápadem Ruska výbuch. Na vysokotlakém plynovodu v oblasti Lavriki-Severní tepelná elektrárna na rozmezí Petrohradu a Leningradska se patrně vlivem zchátralosti roztrhlo potrubí. Unikající plyn se následně vznítil. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

Článek

Nikdo nebyl zraněn, exploze ale otřásla budovami ve vzdálenosti až pět kilometrů a způsobila mohutný požár. Úsek plynovodu se po explozi automaticky uzavřel v okamžiku, kdy poklesl tlak v potrubí a hasičské jednotky pouze čekal, až plyn v potrubí vyhoří.

Výbuch byl tak silný, že po něm zůstal kráter dlouhý až 50 metrů a hluboký čtyři metry, řekl šéf regionálního odboru ministerstva pro mimořádné situace Vladimir Kudrjavcev. Obrovský rozervaný kus plynovodu podle něj po výbuchu odletěl do vzdálenosti 30 metrů. Následný požár mohla podle Kudrjavceva vidět polovina z pěti miliónů obyvatel Petrohradu. Evakuace ale nebyla nutná a hasičské jednotky zanedlouho požár dokázali uhasit.

Výbuch nastal v místě, kde se plynovod přibližuje k elektrorozvodně na severním předměstí Petrohradu. V té naštěstí probíhaly právě toho dne údržbářské práce a většina personálu měla volno.

Policie vyloučila, že by se mohlo jednat o teroristický čin a odborníci přičítají tuto nehodu na vrub velké zchátralosti potrubí.

Dodávek plynu se havárie nedotkne

Dodávky plynu z Ruska do dalších zemí se však noční výbuch nijak nedotkne. "Nijak to neovlivní dodávky ruským nebo zahraničním odběratelům ruského plynu," řekl zpravodaji Reuters ředitel společnosti Peterburggaz, místní dceřiné společnosti Gazpromu, Sergej Gustov přímo na místě výbuchu.

"Není to exportní plynovod, ale spíše spojka mezi dvěma distribučními stanicemi," vysvětlil a dodal, že ani Petrohrad nebude postižen přerušením dodávky plynu. "Je tu rezervní větev plynovodu," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám