Hlavní obsah

V Rusku jsou zpět „berjozky“. Vybrané zboží jen pro někoho

Zřízení obchodů pro cizince, zejména diplomaty a pracovníky mezinárodních organizací, chystají ruské úřady. Nabídnout by měly nedostatkové dovozové zboží poté, co desítky zahraničních značek opustily tamní trh na protest proti ruské invazi na Ukrajinu.

Foto: Profimedia.cz

Moskva. Ilustrační foto

Článek

Příslušné rozhodnutí vlády zveřejnil podle BBC list Parlamentskaja gazeta s tím, že „v Rusku vzniknou obchody, které nebudou dostupné pro obyčejné občany“. Upozornil zároveň, že by se mělo jednat o obdobu někdejší sítě „Berjozka“, ve které se za sovětských časů prodávalo západní zboží za valuty a tzv. šeky, podobně jako v bývalých československých tuzexech.

Po přistání nebrzděte, nabádají aerolinky ruské piloty

Evropa

Zatím se počítá pouze se dvěma prodejnami – v Moskvě a v Petrohradě. Obchody budou v režimu „duty free“ prodávat alkohol, tabák, parfumerii, kosmetiku, šperky, mobilní telefony nebo hodinky.

Končí další západní společnosti

Média připomínají, že svou činnost v Rusku v červenci ukončily firmy Philip Morris, výrobce cigaret Marlboro či firma Diageo, výrobce značek Johnnie Walker či Smirnoff.

Velké fronty v minulých dnech vyvolalo dočasné otevření obchodů sítě H kvůli výprodeji zboží z prodejen uzavřených letos v březnu poté, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám