Hlavní obsah

V Rakousku zachránili Čecha po noci strávené na skalní stěně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc hrůzy si prožil 33letý horolezec z Česka, který v neděli odpoledne uvázl ve skalní stěně 150 až 200 metrů nad jezerem Traunsee u města Ebensee ve spolkové zemi Dolní Rakousy. Záchranáři ho vyprostili až pondělí ráno, napsal server deníku Oberösterreichische Nachrichten. Kromě mírného podchlazení neutrpěl žádné jiné zranění.

Foto: Profimedia.cz

Město Ebensee

Článek

Do problémů se horolezec dostal v neděli kolem 16.30, když sestupoval z hory Spitzlstein. Dostal se do místa, ze kterého se nedokázal sám vlastními silami dostat, a proto si zavolal o pomoc.

„Seděl uprostřed skalní stěny asi 150 až 200 metrů nad jezerem Traunsee,“ řekl Andreas Buchegger, vedoucí místní pobočky horské služby Ebensee. Vzhledem k tomu, že foukal velmi silný vítr, záchranáři museli akci přerušit a horolezec byl nucen strávit noc pod širým nebem.

Šestiletý český chlapec zemřel po pádu v rakouských Alpách

Evropa

„Je to opravdu svislá, příkrá skalní stěna, daleko od jakékoli turistické cesty. V noci je prostě příliš nebezpečná a bylo by nezodpovědné tam poslat záchranáře,“ řekl Buchegger. Čech se dočkal záchrany až v pondělí ráno, kdy pro něj vzlétl policejní vrtulník.

Je neuvěřitelné, jak dobře přežil noc na takovém exponovaném místě a v takových klimatických podmínkách,“ řekl Buchegger.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám