Hlavní obsah

V případu Kuciak se soudci obávali justičního omylu

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Pochybnosti o tvrzení klíčového svědka a obavy z justičního omylu vedly soudce slovenského specializovaného soudu k osvobození Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsové v případě vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Vyplývá to z písemného odůvodnění rozsudku, který v úterý zveřejnila slovenská média.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Marian Kočner u soudu v Pezinku

Článek

Kočnera a Zsuzsovou specializovaný soud osvobodil začátkem září a v případě bude rozhodovat Nejvyšší soud Slovenské republiky. Senát pod vedením soudkyně Ruženy Sabové odůvodnil osvobozující verdikt závažnými pochybnostmi o jejich vině. Nyní vyšlo najevo, že soud měl především pochybnosti o výpovědi klíčového svědka Zoltána Andruskóa.

„Soud nenachází spolehlivý a nevyvratitelný důkaz mající významnou váhu, kterým by tvrzení tohoto svědka ve vztahu k obžalovanému Kočnerovi, získané z poslechu jiné osoby, konfrontoval, a tak ověřil jejich pravdivost,“ uvedl senát v písemném odůvodnění.

Kočner byl podle obžaloby den po vraždě v bance, kamerový záznam ale smazali

Evropa

Specializovaný soud v podstatě neuznal výpověď klíčového svědka jako důkaz ani v případě Zsuzsové, kterou rovněž osvobodil. Kočner měl být objednavatelem vraždy a Zsuzsová zprostředkovatelkou. Podle senátu byla Andruskóova výpověď vyvrácena nebo zpochybněna jinými nepřímými důkazy.

Soud zpochybnil rovněž výpověď Petra Tótha, bývalého příslušníka Slovenské informační služby, který měl novináře sledovat. Podle soudu se Tóth rozhodl svědčit proti Kočnerovi z obavy z postižení za činnost, kterou vykonával. Senát se domnívá, že Tóth měl vůči Kočnerovi a Zsuzsové předsudky a považoval je za pachatele dřív, než jim byla dokázána vina.

Vyšetřovací tým Kuciak rozpustili předčasně, pak chyběly důkazy

Stalo se

„Tyto skutečnosti měly podstatný dosah na pravdivost a spolehlivost jeho svědecké výpovědi a věrohodnost tohoto důkazu v podstatné míře snižovaly,“ uvedl soud. Ani fotografie novináře získané Tóthem a jeho skupinou soudu nestačily jako důkaz.

„Soud neměl zákonný podklad na přesvědčivý závěr o tom, že právě tyto fotografie měli pachatelé činu k dispozici,“ dodal soud. Senát proto konstatoval, že nemohl bez pochybností dojít k závěru, že Kočner byl objednavatelem vraždy a pochybnosti vyjádřil také o Zsuzsové.

Soud osvobodil Kočnera v případě úkladné vraždy Kuciaka

Evropa

Rozsudek má 139 stránek a končí přiznáním, že soudci jsou nerozhodní a obávají se, že se mohou dopustit justičního omylu. „Platí, že jakkoli vysoký stupeň podezření sám o sobě nemůže vytvořit podklad k odsuzujícímu výroku,“ dodal soud.

Nic ještě nekončí, ujišťují slovenští politici

Evropa

Novináře a jeho snoubenku zavraždili 21. února 2018 v jejich domě v obci Veľká Mača v okresu Galanta. Redaktor webu Aktuality.sk psal mimo jiné kritické články o podnikateli Kočnerovi. V kauze byl koncem roku 2019 odsouzen zprostředkovatel vraždy Andruskó, který se přiznal a spolupracoval s policií.

Po dohodě o vině a trestu dostal 15 let vězení. K vykonání vraždy se přiznal Miroslav Marček, který dostal 23 let a v případě byl odsouzen k 25letému trestu také Tomáš Szabó, který vraha přivezl na místo činu. Kočnera a Zsuzsovou soud osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám