Hlavní obsah

V Pompejích spadly další dvě zdi

Pompeje
Aktualizováno

Další dvě zdi se ve středu zřítily v antických Pompejích nedaleko Neapole. Stalo se tak poté, co se v úterý sesunula zeď u Domu moralisty. Tyto sesuvy souvisejí s vydatnými dešti, které tento region postihly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pompejích se zřítily zdiVideo: Reuters

 
Článek

Ani na jedné z těchto zdí, které byly celkem dlouhé téměř tři metry, nebyly fresky, uvedla tisková služba archeologických památek v Pompejích, jedné z nejnavštěvovanějších italských antických lokalit.

V úterý se zřítila sedmimetrová zeď chránící Dům moralisty, který se tak nazývá z toho důvodu, že jeho majitel nechal na zdi v podobě fresek vyvést mravní ponaučení. Zeď byla postavena podle originálu, který byl zničen za druhé světové války.

Před třemi týdny se v Pompejích zřítil celý Dům gladiátora, který byl původní, asi 2000 let starý a zdobený freskami s válečnou tematikou. To v Itálii vyvolalo pobouření a nespokojenost s tím, jak vláda pečuje o archeologické památky. Ve všech třech případech lze zřícení přičíst na vrub vydatným dešťům, které destabilizovaly terén.

Italská vláda čelí kvůli Pompejím kritice, že se málo stará o památky. Řím to ale odmítá.

"Jsou věci, které se mohou stát v takovém archeologickém komplexu, jemuž je 2000 let, zvláště za takových klimatických podmínek, jaké panovaly v posledních dnech," uvedla archeoložka Jeannette Papadopulosová, která má Pompeje na starosti.

"Je třeba v klidu posoudit, co se stalo, a vyhnout se zbytečnému poplachu. Technici situaci v Pompejích pravidelně kontrolují a nezřítilo se nic významného, co by mělo historickou, uměleckou nebo archeologickou hodnotu," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám