Hlavní obsah

V Polsku vybudují kasárna pro americké vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

V Polsku bude vybudován armádní objekt pro tisícovku amerických vojáků. Na tiskové konferenci po jednání s polským prezidentem Andrzejem Dudou to ve středu ve Washingtonu prohlásil jeho americký protějšek Donald Trump. Šéf Bílého domu dodal, že náklady na stavbu objektu ponese Polsko.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Donald Trump a polský prezident Andrzej Duda (vlevo) na společné tiskové konferenci

Článek

Polsko podle amerických médií řadu měsíců lobbovalo za zřízení stálé vojenské základny USA na svém území. Duda ve středu vyjádřil naději, že americká vojenská přítomnost v Polsku „bude trvalá a postupně se bude zvyšovat”. Počet vyslaných vojáků bude záviset na rozhodnutí USA.

Trump před jednáním s Dudou hovořil až o 2000 amerických vojácích, kteří by mohli být do Polska přesunuti z Německa. Počet amerických vojáků na evropském kontinentu by se tak nezvýšil. Rozhodnutí dosud nepadlo.

Šéf NATO Stoltenberg vyjádřil potěšení nad plány rozmístit v Polsku více amerických vojáků: „Ukazuje to silnou oddanost USA evropské bezpečnosti a sílu transatlantické vazby."

Polsko má zájem i o nákup bojových letadel páté generace F-35 Lightning II a o antirakety. Trump ocenil záměr Varšavy koupit v USA dvaatřicet letounů F-35, o němž Polsko informovalo koncem května. Odpoledne nad Bílým domem během jednání obou státníků proletěl jeden letoun F-35, kterému Duda zamával. Trump řekl, že důvodem přeletu byla "polská objednávka 32 nebo 35 nejmodernějších modelů letadel F-35".

Americký prezident Donald Trump také uvedl, že doufá, že Polsko bude brzy zařazeno do programu pro bezvízový styk.

Řekl rovněž, že oba státy podepsaly dohodu o dodávkách amerického kapalného plynu v hodnotě osmi miliard dolarů (180 miliard korun). USA mají zájem prodávat zkapalnělý plyn do Evropy a Polsko se chce zbavit energetické závislosti.

Obě země budou spolupracovat i v jaderné energetice.

Reklama

Výběr článků

Načítám