Hlavní obsah

V Polsku stávkují lékaři za vyšší mzdy a reformy systému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polští lékaři zahájili v pondělí časově neomezenou generální stávku. Žádají vyšší mzdy a změnu systému zdravotní péče. Stávka má různé podoby, v nemocnicích se obvykle pracuje jako ve svátek, odvolány jsou plánované operace, přijímáni jsou pouze pacienti v ohrožení života. Stávkuje zhruba třetina ze 730 nemocnic v zemi. Vláda tvrdí, že v rozpočtu peníze navíc nemá.

Článek

Premiér Jaroslaw Kaczyński označil stávku za nezodpovědnou. "Platy porostou, ale až v příštích letech," řekl. Vláda chce ještě tento týden s lékaři jednat.

Stávku zorganizoval Celopolský lékařský odborový svaz. Lékaři by podle jeho návrhu měli brát minimálně 5000 zlotých (37 400 korun) a specialisté nejméně 7000 zlotých (52 300 korun). Plat lékaře v Polsku se v současnosti pohybuje mezi 2000 a 3500 zlotých (14 900 až 26 000 korun).

Lékaři navrhují zavedení poplatků

"Máme pro vládu kompromisní návrh," řekl odpoledne předseda svazu Krzysztof Bukiel. "Kdyby se vláda prohlášením zavázala, že od příštího roku zavede změny ve financování zdravotnictví, ukončíme stávku," dodal. Změna zdravotního systému má spočívat v tom, že si pacienti budou na návštěvy u lékaře a pobyty v nemocnici doplácet.

"Drobné poplatky by nezatížily nemocného a omezily by počet nepotřebných návštěv," řekl Bukiel. "Premiér s tím nesouhlasil, vůbec chybí porozumění mezi námi a politiky, proto jsme museli vyhlásit stávku. Také jsme chtěli upozornit na neřešené problémy ve zdravotnictví," podotkl. Podrobnosti chtějí odboráři zveřejnit v úterý.

Poláci podle průzkumu, který zveřejnil list Rzeczpospolita, mzdovým požadavkům lékařů fandí: 85 procent bylo pro zvýšení platu doktorům a 93 procent pro růst mezd zdravotních sester. Platit za návštěvu u lékaře by bylo ochotno 61 procent dotázaných, kdyby platby v hotovosti znamenaly i zlepšení lékařských služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám