Hlavní obsah

V polském dole, kde hledají pohřešované, se ozval další výbuch

Varšava

V černouhelném dole Pniówek na jihu Polska, kde ve středu po výbuchu metanu zahynulo pět lidí, narušila záchranné práce další exploze. Podle místní správy je několik zraněných, nikdo z nich vážně, napsal server onet.pl.

Foto: Dominik Gajda/agencja Wyborcza, Reuters

Sanitka před dolem Pniowek na jihu Polska

Článek

Pátrání po sedmi pohřešovaných dál pokračuje, báňští záchranáři se k nim snaží dostat už od středečního rána, informovala agentura PAP.

Dolem v Pawlovicích ve Slezském vojvodství otřásla exploze ve středu krátce po půlnoci, zhruba 1000 metrů pod povrchem. Podle společnosti Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW), která ho vlastní, bylo na místě v tu chvíli 42 horníků. Na povrch se podařilo dostat 39 z nich. Zatímco záchranné týmy pátraly po třech hornících, ozvala se sekundární exploze, která si vyžádala další oběti, uvedl server Gazeta Prawna.

V polském dole explodoval metan, čtyři mrtví a sedm pohřešovaných

Evropa

Polské úřady dosud potvrdily smrt pěti lidí, čtyři z nich zahynuli na místě, další jeden po převozu do nemocnice. Dalších devět jich je podle polských médií následkem středečního výbuchu zraněno těžce a jedenáct má lehčí poranění.

Patrně další výbuch nastal podle údajů báňského úřadu v Katovicích ve čtvrtek mezi 19:37 a 20:01. „Záchranáři se zrovna sami stahovali. Lékař na základně uvedl, že jsou v dobrém stavu,“ uvedl podle onet.pl dispečer polského báňského úřadu. Zraněné záchranáře podle něj čeká lékařská prohlídka a kontrola v nemocnici. Není zatím jasné, kolik lidí bylo zraněno.

Snaha o záchranu se dál týká sedmi lidí – pěti báňských záchranářů a dvou horníků, píše Gazeta Prawna. Jejich osud není znám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám