Hlavní obsah

V polském dole explodoval metan, čtyři mrtví a sedm pohřešovaných

Aktualizováno

Důl Pniówek v Pawłowicích na jihu Polska zachvátil po dvou explozích metanu rozsáhlý požár, píše server deníku Wyborcza. První informace hovoří o třech mrtvých hornících, osmi pohřešovaných záchranářích a hornících a 21 zraněných. Další z horníků podle aktuálních informací zemřel na následky zranění v nemocnici.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský zdravotník v ochranném oděvu u sanitky

Článek

První exploze otřásla dolem krátce po půlnoci, zhruba 1000 metrů pod povrchem. Okamžitě začala záchranná akce. Než se dvě skupiny záchranářů dostaly do zasaženého místa, nastal druhý výbuch metanu, který byl označen za nebezpečnější. Po něm se kontakt se záchranáři ztratil.

V zasažené oblasti bylo ve chvíli exploze 42 horníků. Podle posledních oficiálních informací jsou čtyři horníci mrtví, 20 je zraněných (někteří jsou v Centru léčby popálenin v Siemianowicích Śląskie) a osm lidí, včetně báňských záchranářů, se pohřešuje.

Záchranné operace jsou momentálně přerušené kvůli vysokému riziku opětovného výbuchu metanu, napsal server Gazeta Wyborcza. Práce se obnoví, jakmile toto nebezpečí pomine.

Na místě operují záchranáři, jsou připravené sanitky a s rodinami obětí pracují psychologové, napsal deník.

Důl Pniówek, který se nachází ve Slezském vojvodství, vlastní společnost JSW.

Reklama

Výběr článků

Načítám