Hlavní obsah

V nové Ficově vládě zůstanou staré tváře

Právo, ČTK, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V nové koaliční vládě Roberta Fica se objeví řada stávajících ministrů. Zahraničí povede dál šéf diplomacie Miroslav Lajčák a vnitro Robert Kaliňák. Funkce si udrží i nynější ministři financí, sociálních věcí a kultury. Vyplývá to z úterního rozhodnutí předsednictva stany Směr-sociální demokracie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zahraničních věcí Slovenské republiky Miroslav Lajčák

Článek

O nominacích na ministerské posty za Směr-SD, který v novém 15členném kabinetu obsadí devět míst, novináře informoval Fico.

V příští vládě, kterou budou kromě Směru-SD tvořit i nacionalistická Slovenská národní strana (SNS) a strany Most-Híd a Síť, zůstane ministrem financí Peter Kažimír, sociálních věcí Ján Richter a kultury Marek Maďarič. Nominaci Roberta Kaliňáka na post ministra vnitra označila opozice za výsměch požadavkům veřejnosti na účinnější boj proti korupci a zneužívání veřejných peněz.

Podle SaS by prezident Andrej Kiska měl požádat premiéra Roberta Fica, aby navrhl jiného kandidáta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák

Dosavadní předseda parlamentu Peter Pellegrini bude místopředsedou vlády pro investice, současný ministr životního prostředí Peter Žiga zase povede ministerstvo hospodářství. Ministrem zdravotnictví bude nynější šéf státní Slovenské pošty Tomáš Drucker. Směr-SD už dříve oznámil, že na tento ministerský post hodlá dosadit manažera. Nelichotivý stav slovenského zdravotnictví byl jedním z hlavních témat předvolební kampaně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb na Slovensku

Koaliční ministři 

Druhá nejsilnější vládní strana SNS nominuje ministry obrany, zemědělství a školství. Strana zatím informovala o svém kandidátovi na ministra obrany, kterým je první zástupce náčelníka generálního štábu slovenské armády Peter Gajdoš. Předseda SNS Andrej Danko by se měl stát předsedou sněmovny.

Strana Most-Híd, která zastupuje i početnou maďarskou menšinu, obsadí nejvyšší posty na dvou ministerstvech. Ministryní spravedlnosti bude Lucia Žitňanská, která tuto funkci vykonávala v letech 2010 až 2012 ve vládě stran pravého středu premiérky Ivety Radičové. Post ministra životního prostředí obsadí László Sólymos, jenž byl v uplynulém volebním období poslancem parlamentu.

Nejmenší vládní straně Síť, kterou kvůli spolupráci se Směrem-SD již opustili tři z deseti zvolených poslanců, připadlo pouze jedno ministerské křeslo, a to na ministerstvu dopravy. Na post ministra Síť nominovala Romana Brecelyho, který se ve straně dosud věnoval spíše otázkám energetiky a který v minulosti pracoval také pro českou energetickou skupinu ČEZ.

Zástupci čtyř zmiňovaných stran podepíšou koaliční smlouvu v úterý. Novou vládu by prezident Andrej Kiska mohl podle dřívějšího Ficova vyjádření jmenovat ve středu nebo ve čtvrtek. [celá zpráva]

Prezident podle ústavy jmenuje předsedu vlády a na jeho návrh členy kabinetu, přičemž hlava státu musí premiérovi při personálních nominacích vyhovět.

Fico je nejdéle úřadujícím slovenským premiérem. V čele koaliční vlády stál již v letech 2006 až 2010, od roku 2012 je premiérem jednobarevné vlády Směru-SD. Ten parlamentní volby konané 5. března vyhrál, přišel ale o většinu ve sněmovně.

Napřed se zdálo, že kabinet nesestaví, ale pak se mu podařilo najít koaliční partnery.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám