Hlavní obsah

V Německu žalují "nacistickou nevěstu" za podíl na vraždách přistěhovalců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Rok po odhalení neonacistické skupiny Národně socialistické podzemí (NSU), která v letech 2001 až 2007 zabila devět přistěhovalců a policistku, obžalovalo Spolkové státní zastupitelství její členku Beate Zschäpeovou.

Foto: Reuters

Trio neonacistů z buňky Nacionálněsocialistické podzemí Uwe Mundlos (vlevo), Beate Zschäpeová a Uwe Böhnhardt

Článek

Ve čtvrtek to oznámil zemský soud v Mnichově, kde bude souzena. Obžaloba ji viní mimo jiné z vytvoření teroristického spolku a podle tisku jí hrozí až doživotí.

Podle dřívějších informací německých médií by spolu s ní měli být obžalováni ještě další čtyři pomahači neonacistického tria NSU, kterému se více než deset let dařilo skrývat před policií a kterému jsou kromě desítky vražd připisovány také dva bombové útoky v tureckých čtvrtích Kolína nad Rýnem a přepadení asi 15 bank.

Rozbití této skupiny vyvolalo loni v Německu debatu o nebezpečí neonacismu a kritiku tajných služeb, jejichž informátoři pomáhali NSU uniknout dopadení. [celá zpráva]

Skupinu tvořili kromě Zschäpeové ještě Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt, kteří loni 4. listopadu před hrozbou zatčení spáchali sebevraždu. Ona se o čtyři dny později sama přihlásila úřadům poté, co zapálila byt ve východoněmeckém městě Zwickau, kde se ukrývali. Policie v něm našla vedle vražedné pistole i videonahrávku, na níž se neonacistická buňka k vraždám a bombovým útokům spáchaným v letech 2000 až 2007 přihlásila.

Sedmatřicetiletá Zschäpeová, německými médii přezdívaná "nacistická nevěsta", sedí od té doby ve vyšetřovací vazbě. Vypovídat podle tisku ale odmítá.

Kromě ní zatkli němečtí kriminalisté další čtyři údajné komplice a vyšetřují celkem 12 lidí z okolí NSU.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám