Hlavní obsah

V Německu začala stávka strojvedoucích. Část spojů do Česka byla zrušena

Novinky, ČTK, jz, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Německu v noci na středu začala dopředu ohlášená stávka strojvedoucích osobních vlaků Německých drah (DB), informovala agentura DPA. Osobní vlaky ráno na mnoha nádražích stály a nástupiště byla prázdná. Kvůli dvoudenní stávce DB zcela odřekly až do pátečního rána všechny přímé spoje Berlína s Prahou. Protestní akce skončí v pátek ve 02:00.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu začala dvoudenní stávka železničářůVideo: AP

 
Článek

Přestože Odborový svaz německých strojvedoucích (GDL), který stávku organizuje, nebyl v noci k zastižení, začala ohlášená stávka podle všeho dnes ve dvě hodiny ráno, jak bylo plánováno. Mluvčí Německých drah podle DPA uvedl, že první dopady stávky jsou již zjevné. Na informačních tabulích na různých nádražích je možné vidět upozornění „vlak zrušen”.

Nestávkují vlaky soukromých dopravců, jako jsou Bayerische Oberlandbahn, Flixtrain, Vlexx, SBB Německo, Benex, Keolis, AKN Eisenbahn, alex, oberpfalzbahn, trilex, vogtlandbahn, waldbahn nebo MittelrheinBahn v Porýní-Falcku a Severním Porýní-Vestfálsku.

Inflace v Německu je nejvyšší za posledních 25 let, atakuje čtyři procenta

Ekonomika

Stávka se nedotkne jen osobních dálkových a regionálních vlaků, ale také hojně využívaného systému příměstských a městských železnic S-Bahn. Stojí téměř celá síť S-Bahnu v Berlíně, Brémách, Ulmu, Drážďanech, Hamburku, Hannoveru, Kolíně nad Rýnem, Bonnu, Magdeburgu, Lipsku, Halle, Mnichově, Norimberku, Frankfurtu nad Mohanem, Darmstadtu, Wiesbadenu, Mainzu, Offenbachu nad Mohanem, Ludwigshafenu, Heidelbergu, Kaiserslauternu, Karlsruhe, Düsseldorfu, Rostocku, Stuttgartu nebo Breisgau.

Obyvatele Berlína stávka nezaskočila. S problémy se naopak na berlínském hlavním nádraží potýkali cizinci nebo lidé, kteří směřovali mimo německou metropoli. Protestní akce skončí v pátek v 02:00.

Eskalace v nevhodnou dobu

Odborový svaz německých strojvedoucích chce stávkou dosáhnout zvýšení mezd o přibližně 3,2 procenta a jednorázového příspěvku kvůli dopadům pandemie 600 eur (15 230 korun), který má zaměstnancům kompenzovat dopady pandemie.

DB považují stávku za eskalaci v nevhodnou dobu, protože akce zasáhla firmu uprostřed letní sezony. Strojvedoucí nákladní železniční dopravy stávkují od úterního večera.

Na německé železnici se stávkuje za vyšší mzdy

Ekonomika

První přímý vlak z berlínského hlavního nádraží v německé metropoli do českého hlavního města odjede v pátek v 6:17. Jako alternativu ke zrušeným přímým vlakům z Berlína do Prahy nabízí německý dopravce spoje, které často počítají s pěti až sedmi přestupy.

DB však stejně jako České dráhy uvádějí, že podle jízdního řádu budou vypravovány vlaky mezi Prahou a Drážďany. Bez problémů by také měly jezdit ostatní vlaky, které ČD provozují s jinými dopravci.

Reklama

Výběr článků

Načítám