Hlavní obsah

Na německé železnici se stávkuje za vyšší mzdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Strojvedoucí nákladní dopravy německých drah Deutsche Bahn (DB) vstoupili v úterý večer do stávky za vyšší mzdy. Ve středu nad ránem se k nim na 48 hodin přidají jejich kolegové z osobních vlaků. DB kvůli stávce odřekly pro středu a čtvrtek na 75 procent dálkových vlaků, problémy ale přetrvají až do pátku. Podle Českých drah (ČD) akce německých odborů spoje na českém území neomezí, vlaky z Prahy do Berlína ale budou končit v Drážďanech.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stávka, kterou nákladní strojvedoucí zahájili v úterý v 19:00 a která skončí v pátek v 02:00, se nedotkne jen osobních dálkových a regionálních vlaků, ale také hojně využívaného systému příměstských a městských železnic S-Bahn.

Cestující již byli varováni, že fungování především regionální dopravy bude velice nejisté. U dálkových vlaků by podle plánů DB mohl být vypraven každý čtvrtý spoj. Odborníci doporučují, aby se lidé v nadcházejících dvou dnech vyvarovali nejen železničních cest, ale také jízd auty a autobusy, protože silnice a autobusové linky budou kvůli stávce mimořádně vytížené.

Odborový svaz německých strojvedoucích (GDL) chce stávkou dosáhnout zvýšení mezd o přibližně 3,2 procenta a jednorázového příspěvku kvůli dopadům pandemie 600 eur (15 230 korun). DB považují stávku za eskalaci v nevhodnou dobu, protože akce zasáhla firmu uprostřed letní sezony.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám