Hlavní obsah

V Německu už si neočkovaní neškrtnou

Aktualizováno

Neočkovaní lidé v Německu nově nebudou smět do volnočasových zařízení, jako jsou kina a divadla, a ani do obchodů s výjimkou supermarketů a drogerií. Ve čtvrtek to po jednání se zemskými premiéry oznámila dosluhující konzervativní kancléřka Angela Merkelová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Německé letectvo transportuje pacienty s covidem z JIP v Drážďanech do Kolína nad RýnemVideo: AP

 
Článek

„Situace je vážná. Jsme na hranici vytížení nemocnic, museli jsme již začít s překládáním pacientů,” řekla na úvod tiskové konference Merkelová.

Zvládnutí současné čtvrté vlny pandemie se podle kancléřky neobejde bez solidarity celé společnosti, základem je pak očkování. „Jeho platnost nebude věčná, po devíti měsících od druhé dávky skončí,” řekla s tím, že bez třetí dávky boj s pandemií není možný.

Neočkovaní v Německu nebudou smět bez testu do vlaku či autobusu

Koronavirus

Rýsuje se i povinné očkování

Merkelová rovněž souhlasila s požadavkem svého sociálnědemokratického nástupce Olafa Scholze, aby očkování proti nemoci covid-19 bylo od února v zemi povinné. Konečné slovo k povinnému očkování budou mít ale poslanci Spolkového sněmu.

Merkelová také řekla, že platnost stávajících dvou dávek vakcín vyprší po devíti měsících, pokud lidé nedostanou třetí, posilující dávku.

Alespoň jednou dávkou vakcíny je v Německu naočkováno 71,4 % obyvatel. Dvě dávky vakcíny dostalo 68,4 % občanů a třetí, posilující dávku obdrželo 13,5 % Němců.

Jaká opatření zavádějí sousední země

Koronavirus

Při zhoršení situace další zpřísnění

Po překročení hranice 350 nových případů za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel se opatření dotknou i očkovaných a uzdravených, jejichž soukromé oslavy budou omezeny v interiérech na 50 účastníků a v exteriérech na 200.

Neočkovaní se za takové situace mohou sejít jen s dvěma dalšími lidmi, se kterými nesdílí domácnost.

Nově za sedmidenní incidence přes 350 budou muset v celém Německu školáci všech stupňů opět nosit roušky, což již v řadě spolkových zemí platí, a zavřou také diskotéky a kluby.

Foto: Profimedia.cz

Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Výběr článků

Načítám