Hlavní obsah

V Německu soudí radikálního salafistického kazatele a verbíře IS

– Celle

Před soudem v dolnosaském Celle stanul v úterý kazatel abú Valá (abu Walaa), který je považován za klíčovou postavu Islámského státu v Německu. Třiatřicetiletému Iráčanovi, v jehož okolí se jeden čas pohyboval i berlínský atentátník Anis Amri, hrozí kvůli náboru bojovníků pro IS až desetiletý trest vězení.

Foto: , ČTK/AP

Abú Valá u soudu v dolnosaském Celle

Článek

Abú Valá je stíhán především kvůli tomu, že spolu s dalšími čtyřmi muži, kteří jsou souzeni s ním, vyslal nejméně 24 bojovníků do řad IS v Iráku a Sýrii, patnáct z Dolního Saska a devět ze Severního Porýní-Vestfálska, uvedl list Die Zeit. Ty skupina před odjezdem připravovala po ideologické i fyzické stránce. Celkem z Německa do Iráku a Sýrie zatím odjelo bojovat kolem 930 lidí.

Kazateli, který má podle vyšetřovatelů kontakty na vysoké představitele IS, a čtveřici spoluobžalovaných ve věku 27 až 51 let, kteří mají německé, srbské, turecké a kamerunské občanství, tak hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let.

Abú Valá, který přišel do Německa jako uprchlík z Iráku v roce 2000, byl před svým zatčením loni v listopadu kazatelem v mešitě v Hildesheimu, který leží asi 30 kilometrů jižně od dolnosaského hlavního města Hannoveru. Svá nenávistná kázání, kterým běžně v mešitě naslouchaly stovky lidí, šířil i po internetu nebo přes speciální mobilní aplikaci.

Valá byl zatčen loni v listopadu. [celá zpráva]

V dubnu 2017 bylo zavřeno po několika raziích i středisko, kde působil.  [celá zpráva]

Valá působil i na atentátníka z Berlína 

V okolí obžalovaných se v minulosti pohyboval i Tunisan Amri, který loni při útoku na vánoční trh v Berlíně 12 lidí zabil a další desítky zranil. U dvou z mužů Amri, který už v té době hovořil o plánech spáchat v Německu útok, podle státních zástupců přebýval.

Proces, který do značné míry staví na údajích policejního informátora, začal za přísných bezpečnostních opatření. Všichni obžalovaní během něj sedí za neprůstřelným sklem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám