Hlavní obsah

Razie proti převaděčům v Německu se účastnilo 500 policistů, stíháno je 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Více než 500 německých policistů zasahovalo ve středu od šesti ráno ve třech spolkových zemích proti mezinárodní skupině, která organizovala příchod běženců do Německa. Při akci v Severním Porýní-Vestfálsku, Dolním Sasku a Bádensku-Württembersku bylo zadrženo 17 lidí včetně údajného kápa, informovala stanice NDR.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Operace se soustředila především na Severní Porýní-Vestfálsko, uvedla mluvčí policie. Razie proběhly mimo jiné ve 24 domech v Essenu, Gelsenkirchenu a Hildesheimu. Prohledáno bylo i několik obchodů, uvedl web týdeníku Focus. Právě v Esssenu byl zadržen šéf gangu.

Akce se účastnili i příslušníci speciálních policejních jednotek a pomáhají jimi venkovští policisté. Zabavili policisté velké množství falešných pasů z různých zemí světa i další dokumenty související s činností skupiny. Kromě toho nalezli u podezřelých mačety, meče, nože a munici pro střelné zbraně.

Za jednoho uprchlíka 10 tisíc eur

Operace proběhla v souvislosti s vyšetřováním hildesheimské prokuratury. Spuštěna byla proto, že mnoho uprchlíků se dostalo do Německa s pomocí podsvětí. Podle zdrojů deníku Bild se policisté zaměřili na několik libanonských rodinných klanů. Skupina údajně vyráběla falešné pasy a s jejich pomocí nezákonně dopravovala běžence z Libanonu a ze Sýrie do Německa.

Převáděči údajně využívali k cestám běženců do Německa leteckou dopravu, za převoz jednoho člověka požadovali 10 000 eur (271 000 Kč).

Německá zpravodajská služba BND zjistila, že vysoce profesionální struktura vedoucí z Turecka do Řecka, Itálie a Francie už dosáhla i do Afghánistánu. Proto se podle ní dá předpokládat, že bude do EU přicházet více uprchlíků z této válkou zmítané země, kde je na postupu radikální hnutí Tálibán. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám