Hlavní obsah

V Německu opět zasáhli proti salafistům

Berlín

Rozsáhlou razii proti salafistům podnikla v úterý německá policie v Hildesheimu. Zaměřila se na místní mešitu, kterou provozoval Německojazyčný islámský kruh Hildesheim (DIK). Spolek byl dříve zakázán, protože šířil nenávist a vyzýval muslimy, aby se zapojili do bojů na Blízkém východě. Asi dvacet salafistů, kteří navštěvovali hildesheimskou mešitu, odjelo bojovat do Sýrie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Razie v německém HildesheimuVideo: Reuters

 
Článek

„Zákazem spolku jsme rozbili jednu z hlavních bašt radikální salafistické scény v Německu,” prohlásil v úterý dolnosaský ministr vnitra Boris Pistorius s tím, že nešlo o akci namířenou proti mírumilovným muslimům, ale proti „zaslepeným fanatikům, kteří toto světové náboženství zneužívají pro vlastní účely a podporují teroristické organizace, jakou je samozvaný Islámský stát“.

Okolí měst Hildesheim a Göttingen, která leží v jižní části spolkové země Dolní Sasko, je dlouhodobě úřadům známo jako bašta salafistů.

Razii ve stotisícovém městě podniklo 368 policistů. Kromě mešity DIK prohledali byty osmi osob, uvedl web časopisu Der Spiegel.

Foto: Holger Hollemann, ČTK/AP

Němečtí policisté před mešitou v Hildesheimu

Hildesheim navštívil i Tunisan Anis Amri, který loni v prosinci vjel do davu na vánočním trhu v centru Berlína, přičemž zabil tucet lidí. Ve městě byl vyfotografován loni v únoru.

Foto: Holger Hollemann, ČTK/AP

Německá policie při zásahu v Hidlesheimu

Amri byl ve styku s hlavní postavou místní radikální komunity, imámem abú Valou, který byl jednou z klíčových postav salafistické scény v Německu, uvedla agentura DPA. Ten byl zatčen už loni v listopadu. Imám se na videích nechal natáčet vždy jen zezadu, takže se mu přezdívalo kazatel bez tváře.

Související téma:

Foto: Faisal Al Nasser, Reuters

Muslim čte v koránu v saúdskoarabském Rijádu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám