Hlavní obsah

V Německu roste počet obětí povodní, ve Francii stoupla Seina nad šest metrů, ohrožuje muzea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Pasov
Aktualizováno

Počet obětí povodní v Německu v pátek stoupl na jedenáct, v Bavorsku přitom jsou další dva lidé nezvěstní. Ve Francii jsou mrtví zatím dva, stejně jako v Rumunsku. V Belgii zemřel jeden člověk. Hladina Seiny v Paříži stoupla nad šest metrů a čeká se, že večer může kulminovat až na 6,5 metru. V Paříži byla uzavřena stanice metra RER B Notre Dame.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Lidé na pařížském mostě l'Alma se dívají na sochu Zouava v Seině

Článek

Ve Francii mají povodně zatím dvě oběti, druhou se stal muž, který spadl z koně do řeky. Ministryně životního prostředí Ségolène Royalová se ale obává nárůstu počtu obětí: „Hladiny vod budou klesat velmi pomalu. Mohli bychom objevit nové oběti.“

Stoupající řeka Seina zatopila v pátek odpoledne v Paříži první byty, jednalo se o sklepní byty v 16. obvodu na západním okraji Paříže.

Kromě muzeí a výstavního pavilónu Grand Palais v blízkosti nábřeží uzavřely úřady také některé parky a hřbitovy. Uzavírají se také některé významné uzly na silničních tazích v pařížské oblasti, což při pátečním odpoledni začalo způsobovat značné problémy.

Zároveň se chystá v městských tělocvičnách ubytování pro lidi v nouzi. Jsou mezi nimi obyvatelé vytopených bytů i bezdomovci, kteří přišli o svá místa pod mosty.

Francouzští představitelé zatím nemají jasno, zda povodně poškodí Louvre a další muzea, protože zatím není jasné, jak vysoko hladina Seiny vystoupá. Po poledni už překročila šest metrů. Očekává se, že bude kulminovat na 6,3 až 6,5 metru.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Zatopená ulice ve francouzském Souppes-sur-Loing

„Zkoumáme situaci skoro každou hodinu, protože nevíme, jaký bude vývoj hladiny Seiny,“ uvedla ministryně kultury Audrey Azouleyová. V Louvru už přemisťují cenná díla do vyšších pater.

Uložené skulptury v Louvru

„Doufáme, že voda začne o víkendu klesat,” řekl pařížský místostarosta Brunu Julliard.

Zaplavený zámek z 16. století Chambord na Loiře

V Bavorsku stoupá počet obětí

Na sedm stoupl v pátek počet obětí povodní v Bavorsku. Asi 80letý muž dostal v souvislosti s povodněmi infarkt a po převozu do nemocnice zemřel. V Simbachu na hranicích s Rakouskem záchranáři našli také tělo 65letého muže, informovala agentura DPA.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Letecký snímek zatopené bavorské vesnice Simbach am Inn

Od čtvrtka nemají příbuzní informace o manželském páru - 81letém muži a 77leté ženě - jejichž sklep zůstává zatopený. Záchranáři v něm ale nemohou pátrat, dokud statik neprověří stav zaplaveného domu. Zbylé čtyři oběti jsou z Bádenska-Württemberska.

Foto: Peter Kneffel, ČTK/AP

Škody napáchané povodní v bavorském Simbachu

V pátek sice přestalo pršet, i to ale může způsobit problémy, protože bahno může ztvrdnout na kámen. Podle německé meteorologické služby DWD sice už nebude plošně pršet, ale místní deště mohou být intenzivní a způsobit značné škody. Náhlé přívalové deště se dají předpovědět nanejvýš hodinu a půl předem. Spadnout při nich může 25 ale i 60 litrů vody na metr čtvereční.

Hrozí i bouřky, dva lidi muži u Krefeldu skončili v nemocnici, když je zasáhl blesk a způsobil jim vážná zranění.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Povodní zničená auta v Simbachu am Inn

Rozhlasová stanice Deutsche Welle uvedla, že si povodně vyžádaly škody ve výši asi deseti miliard eur (270 mld. Kč). Jen v okrese Rottal-Inn napáchala voda škody za více než sto miliónů eur (2,7 miliardy korun), poničeny jsou stovky domů. Sice se už skoro všude podařilo obnovit dodávky elektřiny, ale zatím nejsou zajištěny dodávky pitné vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám