Hlavní obsah

V Německu po čtyřech měsících obžalovali Syřana z vraždy, která vedla k nepokojům v Chemnitzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chemnitz

Německá prokuratura v úterý obžalovala syrského žadatele o azyl ze zabití 35letého Němce v Chemnitzu. Jeho smrt vyvolala loni v srpnu a září bouřlivé protesty. Vyšetřování dvou dalších podezřelých z Iráku policie zatím neuzavřela. Německá média upozorňují na to, že obžalování přišlo po čtyřech měsících.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Protesty v Chemnitzu si vyžádaly zraněné.

Článek

Syřan Aláa S. byl obžalován ze zabití, pokusu o zabití a způsobení vážného zranění. Podle státního zastupitelství Syřan 26. srpna spolu s Iráčanem Farhádem A., který je na útěku, ubodali při městských slavnostech Němce s kubánskými kořeny Daniela Hilliga. Oba také způsobili vážná zranění dalšímu člověku, kterého pobodali na zádech. [celá zpráva]

Na Fahráda A. byl vydán mezinárodní zatykač, ale zatím nebyl obviněn. I jeho obvinění ale budou vážná, uvedl list Süddeutsche Zeitung.

Příčina sporu se nikdy nevyjasnila

Podle státního zastupitelství vyšetřovatelé v souvislosti s Hilligovou smrtí vyslechli přes sto svědků. Na základě jejich výpovědí se domnívají, že Němec byl zabit po hlasité hádce, jejíž příčina není známa, ale skončila s nožem v ruce, který byl „záměrně použit“.

Hillig se nejprve přel pouze s Iráčanem, který je nyní na útěku, později se do sporu vložil i obžalovaný Syřan. Oba muži z Blízkého východu vytáhli nože a Hilliga a muže, který jej doprovázel, pobodali. Příčina sporu zůstává nadále nejasná.

Oběť zemřela na místě, protože jedna bodná ráda zasáhla srdce a druhá skončila propíchnutím plíce, uvedl list Die Welt.

Dalšího Iráčana pustili na svobodu

Další Iráčan, Júsif I. A., který byl také zadržen v souvislosti se zabitím, byl v polovině září propuštěn z vazby a nyní je na svobodě. [celá zpráva]

Smrt 35letého Němce vyvolala v podkrušnohorském městě protesty, které provázely i neonacistické projevy, napadání přistěhovalců a antisemitské útoky.

Reklama

Související články

V Chemnitzu vypálili tureckou restauraci

Neznámí pachatelé zapálili v noci na čtvrtek ve východoněmeckém Chemnitzu tureckou restauraci. Policie nevylučuje xenofobní pozadí činu, vyšetřování případu...

Výběr článků

Načítám