Hlavní obsah

Šéf německé kontrarozvědky okamžitě skončil

– Berlín • Aktualizováno

Šéfa německé civilní kontrarozvědky Hansa-George Maassena poslal v pondělí do důchodu ministr vnitra Horst Seehofer z bavorské CSU. Zdůvodnil to tím, že v něj ztratil důvěru, kritizoval Maassenova vyjádření ke koaliční SPD. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) zatím povede Maassenův zástupce Thomas Haldenwang.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen (vlevo) a ministr vnitra Horst Seehofer před jednáním parlamentní komise.

Článek

Seehofer uvedl, že je „lidsky zklamán“ Maassenem. Vadila mu zejména vyjádření, že v koaliční sociálnědemokratické SPD jsou „levicově radikální proudy“. Ministr vnitra k tomuto vyjádření dodal podle týdeníku Focus: „Podle mého byly překročeny limity.“

O Massenově odchodu z funkce bylo rozhodnuto už dříve kvůli jeho reakcím na video z útoků v Chemnitzu letos v září. Formálně ve funkci zatím byl. Bylo v plánu dát mu funkci na ministerstvu vnitra. I o tu ale nyní přišel.

Německá politika je prý idealistická

Maassen slova o levicových radikálech pronesl 18. října ve Varšavě na schůzce s představiteli evropských tajných služeb, kde taky označil německou politiku vůči cizincům a bezpečnostní politiku země za idealistickou, naivní a levicovou.

Vyvrcholily tím problémy Maassena, kterého se původně Seehofer zastával. Ani on však nemohl přejít, když Maassen říkal zahraničním partnerům, že v německé koaliční vládní SPD jsou údajně levicově radikální proudy, a kritizoval před nimi německou bezpečnostní politiku.

Takové formulace jsou podle Seehofera nepřijatelné: „Za těchto okolností není možná důvěryhodná spolupráce Maassena v jakékoli funkci nejen se mnou, ale ani s dalšími zúčastněnými.”

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Hans-Georg Maassen

Maassen se do potíží dostal v září kvůli svému nepodloženému tvrzení o dění v Chemnitzu, kde byl zavražděn Němec a z činu jsou podezřelí migranti z Blízkého východu.[celá zpráva]

Maassen jedno z videí zachycující pravicové radikály při útoku na přistěhovalce zpochybnil jako cíleně šířenou dezinformaci. [celá zpráva]

Pro své tvrzení neměl žádný důkaz a nakonec musel připustit, že video je autentické.[celá zpráva]

Předsedové koaličních stran se shodli, že Maassen skončí ve funkci, ale neposlali ho do výslužby. Měl se stát státním tajemníkem na ministerstvu vnitra, čímž by si paradoxně finančně polepšil. [celá zpráva]

Za tento krok se na koalici snesla tvrdá kritika, a proto nakonec své rozhodnutí přehodnotila a rozhodla, že Maassen dostane jiný post. I o ten však nyní přišel.

Reklama

Výběr článků

Načítám