Hlavní obsah

V Německu čekají „krvavý déšť“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné bouře, vydatné lijáky a také extrémní množství prachu ze Sahary poznamenají v prvních dnech měsíce června počasí v Německu, upozorňuje tamní meteorologická služba. Na jihu Německa čekají meteorologové vzhledem k extrémně vysokým prachovým koncentracím takzvaný „krvavý déšť“. Deštivé dny se čekají také v Česku, upozornila meteoroložka Dagmar Honsová, pro české území ale zatím žádná výstraha vydána nebyla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do Německa se v druhé polovině tohoto týdne sice na pár dnů vrátí léto, ale víkend, prodloužený díky církevním svátkům letnice, si Němci příliš neužijí. Meteorologové varují před silnými bouřemi, které budou provázet vydatné lijáky.

Zvláštností je, že déšť bude „krvavý“, tedy zabarvený do ruda. Je to kvůli prachu a písku, který se nad Německo dostane díky proudění vzduchu ze Sahary, píše server týdeníku Focus s odvoláním na německou meteorologickou službu. Od čtvrtka budou podle meteorologů prachové koncentrace razantně stoupat.

Nejsilnější bouře se čekají především na jihu a východě Německa. „Ani jeden den z prodlouženého víkendu nebude klidný,“ upozorňuje meteorolog Jan Schnek.

V Německu bouřka zabíjela. Meteorologové potvrdili tři tornáda

Evropa

Podle některých prognóz hrozí dokonce supercely, tedy bouřky, pro které je charakteristický výskyt mezocyklóny – rotující oblasti nízkého tlaku vzduchu uvnitř bouřkového oblaku. Tyto bouřky jsou izolované a na rozdíl od „běžných“ trvají podstatně déle.

Supercely jsou známé tím, že je provází silné krupobití, při němž kroupy nezřídka dosahují obřích rozměrů, přívalový déšť nebo silné nárazy větru.

První červnový týden bude relativně bohatý na srážky také v Česku. „Počasí u nás bude pod vlivem frontálního rozhraní. Oblačnost bude aprílová a připravit se musíme místy na déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle jejích slov už během noci na středu se ve východní polovině území vyskytly vydatné srážky. Například na stanici Olešnice na Blansku spadlo 27,4 mm, v Bystřici nad Pernštejnem 27 mm.

Odpolední teploty se budou zastavovat do konce týdne na letních hodnotách, počátek příštího týdne přinese pokles teplot a v maximech to budou teploty jen kolem 20 °C.

Reklama

Výběr článků

Načítám