Hlavní obsah

V Madridu demonstrovaly desítky tisíc lidí na podporu levicové partaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik desítek tisíc lidí se v sobotu sešlo v centru Madridu na demonstraci svolané levicovou stranou Podemos (Můžeme). Ta usiluje o změnu stávající politiky. Manifestace se koná týden po triumfu levicové strany SYRIZA v Řecku, která se postavila proti rozsáhlým rozpočtovým škrtům a úsporám, jež zemi naordinovali věřitelé.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Zaplněné madridské náměstí Cibeles

Článek

Pochod "za změnu" byl zahájen v pravé poledne na madridském náměstí Cibeles a směřoval do historického centra města. "Ano, je to možné, ano, je to možné," skandoval dav pod transparenty s hesly jako: "Tiktak, tiktak, nastal čas změny".

Manifestace se uskutečnila necelý týden po volebním vítězství levicové strany SYRIZA v Řecku, k jejímž cílům se Podemos také hlásí. Vůdce Podemosu Pablo Iglesias se v Řecku aktivně zúčastnil předvolební kampaně po boku vůdce SYRIZY Alexise Tsiprase a dá se očekávat, že mu to Tsipras, nyní jako již nový řecký premiér, oplatí.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Demonstrace hnutí Podemos

Podemos si podle lednových průzkumů veřejného mínění ve Španělsku vede poměrně dobře: v preferencích ohrožuje před prosincovými parlamentními volbami postavení druhé Španělské dělnické socialistické strany (PSOE). Vládnoucí pravicová Lidová strana (PP) se drží zatím na prvním místě.

Strana navazuje na hnutí Occupy

Za čtyři měsíce se navíc konají částečné regionální a obecní volby, v nichž členové Podemosu chtějí také kandidovat.

Strana Podemos vznikla loni v březnu a zakládali ji aktivisté spříznění s protestním hnutím Occupy. Zabodovala už v loňských květnových volbách do Evropského parlamentu, v nichž získala pět mandátů. Tehdy ji podpořilo 1,5 miliónu voličů.

"Lidé mají plné zuby politické třídy," řekla agentuře Reuters 69letá důchodkyně z Madridu Antonia Fernándezová, která přišla na demonstraci s rodinou.

Fernándezová, která žije se svým manželem ze společných měsíčních důchodů v celkové výši 700 eur (19 500 korun), podotkla, že doposud volila místní socialisty. Ztratila v ně ale víru vzhledem k tomu, že se nedokázali vypořádat s následky hospodářské krize a přistoupili na úsporná opatření. "Pokud chceme mít budoucnost, potřebujeme pracovní místa," řekla.

Lidé zatím zlepšení nepociťují

Španělsko se vzpamatovává ze sedm let trvajícího hospodářského propadu jako jedna z nejrychleji se rozvíjejících zemí eurozóny. Konec recese ale ještě nezmírnil potíže tisíců domácností v zemi, kde téměř čtvrtina aktivního obyvatelstva je nezaměstnaná.

Řecký levicový vůdce Alexis Tsipras po volební vítězství prohlásil, že pět let úsporných opatření, provázených "ponížením a utrpením", které zemi uložili mezinárodní věřitelé, je u konce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám