Hlavní obsah

V Maďarsku zastavili vyšetřování případu studentky Malinové, kterou měli zbít nacionalisté

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okresní prokuratura v maďarském městě Győr zastavila vyšetřování případu Hedvigy Žákové Malinové, kterou měli v roce 2006 v Nitře zmlátit slovenští nacionalisté. Informoval o tom deník Új Szó, který vychází na Slovensku v maďarštině. Podle maďarské prokuratury není jasné, zda byla studentka vůbec napadena, a tedy nemohla ani křivě vypovídat, z čehož ji obvinili na Slovensku.

Foto: Gabriel Kuchta/SME, Profimedia.cz

Hedviga Žáková Malinová na fotografii z roku 2013

Článek

Uzavření případu zdůvodnila maďarská prokuratura tím, že na základě dostupných důkazů s odstupem času nelze potvrdit, zda Malinová v případu spáchala trestný čin či zda se událost vůbec stala.

"Z údajů a z dokazování není možné určit, zda byla Malinová napadena, tudíž není možné ani určit, že křivě vypovídala," řekl agentuře MTI mluvčí maďarské prokuratury Péter Takács.

Případ je tím právoplatně ukončen. „Proti rozhodnutí může vznést námitku pouze dotčená osoba,“ dodal Takács. Malinová se k případu nechtěla vyjádřit.

Ze Slovenska se odstěhovala

Studentka byla před několika lety na Slovensku obviněna, že si napadení vymyslela, a tak se raději s rodinou odstěhovala do maďarského města Győr. V době útoku bylo Malinové třiadvacet let. Když v Nitře na ulici mluvila do telefonu maďarsky, měla ji napadnout dvojice holohlavých mladíků ve věku 20 až 22 let. Při útoku měli křičet „Na Slovensku po slovensky” a na tričko jí měli napsat protimaďarské heslo. [celá zpráva]

Slovenská policie vyšetřování případu po dvou týdnech zastavila s tím, že skutek se nestal a Malinová si útok vymyslela. [celá zpráva]

Slovenská prokuratura vzápětí obžalovala maďarskou studentku z křivé výpovědi. [celá zpráva]

Případ se vlekl několik let. Malinová v roce 2013 požádala o maďarské občanství, čímž podle slovenských zákonů ztratila občanství Slovenské republiky. S rodinou se pak rozhodla přestěhovat do Maďarska. S bývalou slovenskou vládou premiérky Ivety Radičové se nakonec dohodla na uzavření smíru výměnou za omluvu kabinetu. [celá zpráva]

Maďarské úřady na konci roku 2016 rozhodly, že vyšetřování případu převezmou od Slovenska. Učinily tak na žádost samotné Malinové.

Reklama

Výběr článků

Načítám