Hlavní obsah

Slovensko se omluví zbité Maďarce, ona stáhne žalobu u soudu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská republika se prostřednictvím vlády Ivety Radičové omluví Hedvize Malinové, která měla být v roce 2006 napadena v Nitře údajně proto, že na ulici mluvila maďarsky. Podle čtvrtečního deníku Sme to ministři odhlasovali na středečním zasedání kabinetu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hedviga Malinová

Článek

Členové vlády ani obhájce Hedvigy Malinové se k tomu zatím nevyjádřili. „Projednaný materiál byl utajený, takže o něm nemůžu informovat,“ uvedl po zasedání vlády ministra vnitra Daniel Lipšic.

Po omluvě by se měla Malinová zřeknout případného odškodného a stáhne žalobu u Evropského soudního dvora pro lidská práva ve Štrasburku. Příslušnou dohodu podepsala ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská a právník Malinové Roman Kvasnica. Zmíněnou dohodu by měl soud ve Štrasburku formálně schválit, a tím případ ukončit do několika týdnů.

Malinová zažalovala Slovenskou republiku za chyby při vyšetřování, které údajně nezaručovaly férový proces, což je podle ní v rozporu s ústavou. Soud se před zahájením procesu zeptal obou stran, zda nejsou ochotné přistoupit ke smíru. Obě strany se nakonec dohodly.

Zbita kvůli tomu, že mluvila maďarsky

Malinová je maďarské národnosti a měla být 25. srpna 2006 napadena na ulici proto, že mluvila maďarsky. Policie vyšetřování případu zastavila s tím, že si všechno vymyslela. Malinová přitom dvakrát úspěšně prošla testem na detektoru lži.

Bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák je důrazně proti omluvě. „Je zcela nepochopitelné, že se někdo chce omlouvat člověku, který svou nebetyčnou lží vtáhl Slovensko do problémů,“ uvedl Kaliňák.

Po útoku na Malinovou se totiž snesla tvrdá kritika zahraničí na adresu Slovenska. Tehdejší premiér Robert Fico sestavil vládu se Slovenskou národní stranou Jána Sloty a Lidovou stranou HZDS Vladimíra Mečiara a zahraničí vidělo za útokem na ženu maďarské národnosti projev nacionalismu. Ficově straně Smer-sociální demokracie bylo dočasně pozastaveno členství ve Straně evropských socialistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám