Hlavní obsah

V Maďarsku objevili falešné očkovací průkazy

Maďarsko vydává svým občanům vlastní očkovací průkaz a už se objevily první snahy o falšování těchto průkazů. Podle portálu hu.euronews.com se cena falešného očkovacího průkazu pohybuje od 100 do 200 tisíc forintů (7 až 14 tisíc korun).

Foto: MTI

Maďarský očkovací průkaz

Článek

Portál tvrdí, že zájem o falešné očkovací průkazy mají hlavně mladí lidé, kteří stále čekají na očkování proti covid-19. „Kina, koupaliště a fitness centra je totiž možné navštěvovat jen s očkovacím průkazem,“ upozornil web.

Server upozornil, že falšování se nevyplácí, protože výrobci falešného očkovacího průkazu hrozí až pět let vězení. Podobný trest hrozí osobě, které falešný očkovací průkaz objednává nebo s ním obchoduje.

Jak Maďarsko šachovalo s daty, aby byl Sputnik V nejúčinnější

Evropa

Maďarsko očkuje kromě vakcín registrovaných v Evropské unii také ruskými a čínskými vakcínami. Pokud bude Evropská unie vydávat tzv. covid pas pouze lidem, kteří byli očkování registrovanými vakcínami, Maďaři očkováni ruskými a čínskými vakcínami ho nedostanou. Maďarská vláda proto zahájila bilaterální jednání s jednotlivými státy o uznání maďarského očkovacího průkazu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v pondělí na sociální síti informoval, že byla uzavřena dvoustranná dohoda o vzájemném uznávání národních očkovacích průkazů s Tureckem. „Držitelé očkovacích průkazů tak mohou svobodně cestovat mezi oběma státy,“ uvedl šéf maďarské diplomacie. Dříve Szijjártó oznámil, že podobné dohody už Maďarsko uzavřelo také s Černou Horou, Srbskem, Bahrajnem a Slovinskem.

V Maďarsku zaznamenali 677 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 91 lidí. V nemocnicích je 3384 pacientů s covidem, z nichž je 394 napojeno na umělou plicní ventilaci. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 792 386 lidí a celkem zemřelo 28 693 lidí. V desetimilionové zemi už bylo očkováno první dávkou 4 305 775 osob a 2 503 575 osob také druhou dávkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám