Hlavní obsah

V Londýně před víkendovými protesty proti rasismu zakryli některé sochy

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Londýnský starosta Sadiq Khan před víkendovými protesty proti rasismu nechal zakrýt několik soch včetně Churchillovy. Sochy se během jinak poklidných demonstrací staly v Británii terčem protestujících z hnutí Black Live Matters, uvedla televize Sky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně zakryli před víkendovými protesty sochu ChurchillaVideo: AP

 
Článek

Pracovníci města v noci na pátek zakryli deskami válečný památník Cenotaph ve Westminsteru, sochy George Washingtona a krále Jakuba II. z Trafalgarského náměstí a také sochu Winstona Churchilla na Parlamentním náměstí.

Churchill, Kolumbus. Sochy historických postav jsou terči demonstrantů, na které se chystá ultrapravice

Evropa

Právě Churchillovy sochy se po celé Británii stávají nejčastějším terčem demonstrantů, podle kterých byl jeden z největších Britů historie zároveň rasistou.

Foto: Aaron Chown, ČTK/AP

Pracovníci přes noc zakryli sochu Winstona Churchilla na Parlamentním náměstí v Londýně

Další sochy zmizí z očí veřejnosti úplně. Muzeum Londýna už nechalo odstranit sochu otrokáře Roberta Milligana. Londýnské nemocnice Guy’s a St. Thomas‘ pak nechají odstranit sochy Thomase Guye a Roberta Claytona, kteří taktéž obchodovali s otroky.

Churchill byl rasista, načmáral někdo na jeho sochu v Praze

Krimi

„Chápeme rozhořčení veřejnosti ohledně soch těchto dvou kolonialistů, kteří jsou spojováni s obchodováním s otroky. Proto odstraníme sochy Thomase Guye a Roberta Claytona. Se starostou nyní budeme řešit další postup,“ uvedly nemocnice ve společném prohlášení.

Vzhledem k velikosti obou soch však jejich odstranění bude trvat „několik týdnů“.

V Londýně poškodili demonstranti sochu Churchilla, v Bristolu jedna letěla do vody

Evropa

Podle průzkumu televize Sky plánuje sochy odstranit nebo ochránit přibližně 80 procent všech místních vlád (v Česku by se daly přirovnat ke krajským zastupitelstvím - pozn. red.).

Hnutí Black Lives Matter sestavilo seznam 60 soch, které by chtělo odstranit, protože jsou podle něj rasistické a oslavují otrokářství. Jsou mezi nimi sochy významných postav britské historie, jako byli Oliver Cromwell, admirál Horation Nelson, objevitelé a cestovatelé kapitán James Cook a Henry Morton Stanley nebo bukanýr Francis Drake, ale také Kryštof Kolumbus.

Reklama

Výběr článků

Načítám