Hlavní obsah

V Kyjevě obklíčili příznivce Tymošenkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V neděli ráno obklíčila policie v Kyjevě tábor příznivců bývalé premiérky Julije Tymošenkové, která byla v pátek vzata do vazby. V noci na neděli zakázal ukrajinský soud demonstrace v centru Kyjeva až do konce srpna.

Článek

Policie ráno obklíčila stanový tábor příznivců Tymošenkové a železnými bariérami zahradila všechny přístupy k budově místního soudu. V něm má v pondělí pokračovat proces s Tymošenkovou. Demonstranti chtějí být u toho, až ji z vězení přiveze policejní eskorta.

Zákaz demonstrací, který soud vydal na žádost radnice, se vztahuje na celé centrum Kyjeva, na hlavní třídu Chreščatyk, na okolí budovy soudu i na další prostory v bezprostřední blízkosti centra včetně okolí věznice, kde je Tymošenková z rozhodnutí soudu od pátku ve vazbě.

Před budovou soudu se shromáždili také odpůrci Tymošenkové, kteří prohlašují, že chtějí rovněž vyjádřit svůj názor a že by jim opozice měla část ulice uvolnit.

Ukrajinský soud v pátek nařídil umístit Tymošenkovou do vazby. Vyhověl žádosti žalobce. Ten si stěžoval že Tymošenková brání procesu, protože nechodí k výslechům. [celá zpráva]

Tymošenková je obviněna ze zneužití služebního postavení kvůli uzavření nevýhodného obchodu na dovoz ruského zemního plynu. Potvrdí-li soud obvinění, hrozí Tymošenkové až deset let vězení.

Prozápadně orientovaná Tymošenková všechna obvinění odmítá jako politicky motivovaná a tvrdí, že soud je politickou mstou jejího dlouholetého rivala, nynějšího proruského prezidenta Viktora Janukovyče.

Ten byl svržen za oranžové revoluce. V jejím jádru stáli Tymošenková a Viktor Juščenko. I ten se ale s plynovou královnou Tymošenkovou rozešel ve zlém.

Tymošenková čelila už dříve obžalobám kvůli zneužití moci a obohacování se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám