Hlavní obsah

V Kyjevě demonstrovaly desetitisíce lidí, Kličko trvá na demisi prezidenta

– Kyjev

Na padesát tisíc demonstrantů se sešlo v centru Kyjeva na Náměstí nezávislosti. Promluvili k nim opoziční vůdci Arsenij Jaceňuk a Vitalij Kličko, kteří se do vlasti vrátili z bezpečnostní konference v Mnichově. Kličko řekl, že cestou z krize je jen demise prezidenta a nové volby. Demise premiéra mu nestačí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kyjevě demonstrovalo na 50 tisíc lidíVideo: Reuters

 
Článek

„Tato krize skončí, když pod záštitou mezinárodního společenství uspořádáme nové volby, které zastaví Janukovyčův režim. Ukážeme této vládě, že milióny z nás se nebojí a vyhrají.“

Kličko také vyzval demonstranty k vytváření domobran. „Zakládejte domobrany na každém dvoře, v každém okrese, v každém domě,“ prohlásil. Neřekl nicméně, zda by tyto domobrany měly být ozbrojené.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinci demonstrující v neděli v Kyjevě, žena drží portrét Tymošenkové.

Opozice podle agentury DPA viní vedení státu, že najímá skupiny rváčů, které mají za použití násilí vyvolávat chaos.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští policisté v centru Kyjeva

Opozice podle Klička rovněž požaduje mezinárodního zprostředkovatele při rozhovorech s vládou, který by zabránil rozdílným interpretacím.

Jaceňuk oznámil, že ukrajinská opozice požádala západní země o finanční pomoc. Na jednání v Mnichově se opozici dostalo velké podpory ze strany USA a EU, naopak Rusko bylo k opozici kritické a zmiňovalo její nacionalistické a fašizující tendence. [celá zpráva]

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ukrajinci demonstrující v centru Kyjeva

Janukovyč je momentálně nemocný, údajně je nachlazený a má horečku. Do úřadu se vrátí v pondělí. „Po absolvování potřebného léčení se prezident cítí dobře, jeho zdravotní stav je uspokojivý,” uvedla prezidentská kancelář.

Někteří opoziční politici ale vyjádřili podezření, že hlava státu se tímto způsobem snaží vyvléci z dalších jednání s opozicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám