Hlavní obsah

V Kremlu a ruské vládě se objevili noví milionáři, i Putin si polepšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z Kremlu a ruské vlády dokázali v uplynulém roce rodinné příjmy oproti roku 2016 více než zdvojnásobit. Vyplývá to podle ruské redakce BBC z majetkových přiznání státních představitelů.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Prezident Vladimir Putin loni vydělal 18,7 miliónu rublů (asi 6,2 miliónu Kč), zatímco o rok dříve to bylo téměř 8,9 miliónu rublů (necelé tři milióny korun). Své příjmy meziročně zvýšil prodejem parcely o 1500 metrech čtverečních. Premiér Dmitrij Medveděv loni vydělal na 8,5 miliónu rublů (asi 2,8 miliónu Kč).

Výdělky šéfa státu a šéfa vlády ale vypadají skromně ve srovnání s jejich podřízenými. V Kremlu dokázal nejvíce vydělat kancléř Anton Vajno (255 miliónů rublů, tedy asi 84 miliónů Kč) a ve vládě vicepremiér Alexandr Chloponin, který se dokonce stal "rublovým" miliardářem. I díky prodeji vily v Itálii vykázal příjem 2,9 miliardy rublů (aktuálně asi 960 miliónů korun). BBC spočítala, že vzhledem k výkyvům kurzů měn vicepremiér za italskou nemovitost utržil více než 44 miliónů eur (asi 1,1 miliardy Kč podle aktuálního kurzu).

Přiznání zavedl Medveděv

Druhou příčku obsadil ministr zemědělství Alexandr Tkačev, který loni spolu s manželkou dokázal rodinné příjmy zvětšit z 15,6 miliónu na 586 miliónů rublů (z 5,2 na 194 miliónů Kč). Podle rezortní mluvčí šlo hlavně o dividendy z akcií, kterými ministra obdarovala jeho churavějící matka.

Nejchudší rodinou v ruské vládě se ukázali být manželé Donských: ministr přírodních zdrojů a ekologie Sergej Donskoj spolu s manželkou loni vydělali 5,6 miliónu rublů (asi 1,85 miliónu Kč).

Rituál každoročního předkládání majetkových přiznání vysokých státních úředníků zavedl do ruské praxe nynější premiér Medveděv krátce poté, co na čtyři roky vystřídal v čele státu Putina a ohlásil tažení proti bující korupci. Žádný přelom ale nenastal.

I ruští komentátoři zakrátko usoudili, že čísla sama o sobě nemají přílišnou vypovídající hodnotu. I když pár překvapení přinesla, například kolik manželek vydělává mnohem více než jejich muži ve vysokých funkcích. Kupříkladu předloni se podle serveru RBK ukázalo, že manželka Putinova bodyguarda vydělá víc než všichni náčelníci ruských tajných služeb dohromady.

Pochyby panují i o skutečném stavu prezidentova majetku. Kupříkladu při podpisu smlouvy o anexi Krymu měl Putin na zápěstí hodinky Blancpain, jejichž cena podle specializovaného serveru Hodinkee odpovídá příjmům za celé šestileté období v čele státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám