Hlavní obsah

V Kaliningradu rozprášili buňku Islámského státu

Kaliningrad

Agenti ruské policie zadrželi v Kaliningradu na západě země devět členů buňky radikálů z Islámského státu (IS). Oznámilo to ve středu v Moskvě tiskové oddělení kontrarozvědky FSB. Na území kaliningradské enklávy vklíněné mezi Polsko a Litvu zadržení verbovali nové členy pro bojové operace v Sýrii.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruští policisté

Článek

Teroristé se pokoušeli ideologicky působit na obyvatele regionu, šířili ideologickou literaturu a snažili se přimět své stoupence k teroristickým akcím, uvedla FSB.

Dva ruští občané pod vlivem extremistické ideologie už odcestovali z Kaliningradu do Sýrie, kde se mají připojit k bojovníkům IS.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Baltské státy

Při prohlídce obydlí zadržených policisté našli osm střelných zbraní, granát, munici a náboženskou literaturu extremistického zaměření. V případě odsouzení hrozí zatčeným vysoké tresty vězení, píše se v prohlášení.

Podle ruských policejních zdrojů působilo či působí v Sýrii a Iráku několik tisíc teroristů s kořeny v Rusku nebo bývalém Sovětském svazu. Odhalení extremistických skupin na území Ruské federace není neobvyklé, většinou ale operují v severokavkazském regionu nebo velkých městech Moskvě a Petrohradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám