Hlavní obsah

V Itálii zabavili 14 tun „drogy džihádistů” pro Evropu. Z lidí dělá krvelačná monstra

– Salerno

Rekordních 14 tun stimulantu fenetylinu neboli captagonu v hodnotě přes miliardu eur (přes 26 miliard Kč) zabavila italská policie při razii v přístavním městě Salerno. Drogu, která potlačuje strach a únavu, zvyšuje agresivitu a celkově mobilizuje organismus, vyrobili teroristé Islámského státu v Sýrii. V Evropě ji chtěli prodat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská policie zadržela 14 tun stimulantu ze Sýrie za miliardu eurVideo: Reuters

 
Článek

Při razii v Salernu italští policisté ve spolupráci s německými kolegy zadrželi 46 lidí podezřelých z obchodování s drogami, vydírání, korupce nebo členství v mafii. Ve středu o tom informovala agentura AFP.

Stimulační droga doputovala do Itálie v podobě 84 milionů tablet. Pilulkám s názvem captagon (podle původního obchodního názvu) se také přezdívá droga džihádistů, neboť ji před atentáty užívají někteří islámští radikálové.

Pod vlivem této drogy byli mimo jiné teroristé, kteří v roce 2015 útočili v Paříži a Saint-Denisu. "Droga má potlačit strach a bolest," vysvětlila italská policie.

Strůjce pařížských atentátů zradila muslimka

Evropa

Distribuci měla mít na starosti Camorra

Podle policistů by se stimulant na černém trhu v Evropě prodal za více než miliardu eur. Původcem kontrabandu je teroristická organizace Islámský stát, která vyrábí syntetické drogy v Sýrii a jejich prodejem financuje svou činnost. V Evropě drogu distribuují členové neapolské mafie Camorra.

„Je to největší množství (příbuzné látky) amfetaminu, které bezpečnostní složky na celém světě kdy zabavily,” uvedla italská policie.

Kromě drog zabavili policisté v Itálii také majetek podezřelých v hodnotě několika milionů eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám