Hlavní obsah

V Istanbulu zastřelili kritického novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISTANBUL

Turecký novinář arménského původu Hrant Dink, editor listu Agos, který patřil k prominentním hlasům utlačované arménské menšiny, byl v pátek v Istanbulu zastřelen neznámým útočníkem. Dink stanul v minulosti několikrát před tureckým soudem za to, že otevřeně hovořil o masakrech Arménů a "urážel turectví".

Článek

Třiapadesátiletý editor dvojjazyčného turecko-arménského listu, kterého místní nacionalisté označovali za zrádce národa a vyhrožovali mu násilím, byl zabit u vchodu do budovy své redakce. Na místě střelby se prý našly čtyři nábojnice a v novinářově hlavě byly nalezeny stopy zásahů dvou kulek.

Identita vraha ani motiv jeho činu zatím nejsou známy. Policie ale údajně pátrá po podezřelém mladíkovi oblečeném v džínové bundě s bílou čepicí na hlavě.

Soukromá turecká televizní stanice NTV odvysílala záběry Dinkova těla zakrytého bílou přikrývkou před budovou jeho redakce.

Dink byl v říjnu roku 2005 podmínečně odsouzen na půl roku za to, že psal o arménské "genocidě" roku 1915. Stovky tisíc Arménů tehdy podle Turecka nebyly zmasakrovány, nýbrž se staly oběťmi první světové války.

Zavražděný novinář si kdysi kolegům stěžoval, jak moc jej Turci nenávidí a při rozhovoru se dokonce rozplakal. Turecko a Arménie stále neudržují oficiální diplomatické styky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám