Hlavní obsah

V Istanbulu byli napadeni fanoušci kapely Radiohead

Novinky, BBC,
Istanbul

Fanoušci britské rockové skupiny Radiohead se v pátek stali v istanbulském obchodě obětí útoku dvaceti lidí. Společně se zaměstnanci poslouchali její nové album a popíjeli pivo. Podle zveřejněného videa jsou za napadením zřejmě islamisté, kterým se nelíbila konzumace alkoholu během posvátného měsíce ramadánu. Kapela incident v turecké metropoli odsoudila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policie rozháněla demonstraci, na níž se sešli odpůrci útoku na fanoušky RadioheadVideo: Reuters

 
Článek

„Myšlenkami jsme u napadených z obchodu Velvet IndieGround v Istanbulu,“ uvedli Radiohead ve svém prohlášení, které zveřejnila BBC. „Fanouškům můžeme však nyní nabídnout pouze naši lásku a podporu.“

Kapela doufá, že jednou bude možné takovéto násilné projevy netolerance označit jako činy z hluboké minulosti.

Protesty proti násilí policie rozprášila

Podle nepotvrzených informací došlo po útoku tyčemi a láhvemi ke zranění jedné osoby. Zúčastnění nicméně vypověděli, že měli strach o život.

Pozornost médií vzbudily i následné sobotní protesty proti pátečnímu útoku, které tamní policie rozehnala vodními děly a slzným plynem.

Útoky přišly v době zvýšeného napětí v největším tureckém městě. Pochod homosexuálů, který se měl konat krátce po masakru 49 návštěvníků gay klubu na Floridě, byl kvůli obavám o veřejnou bezpečnost v Istanbulu zakázán.

Reklama

Související články

V Istanbulu útočil Islámský stát

Za sobotním sebevražedným atentátem, při němž zemřeli v Istanbulu čtyři lidé, stojí příslušník takzvaného Islámského státu (IS). V neděli to uvedl turecký...

Výběr článků

Načítám