Hlavní obsah

V Evropě se loni nakazil virem HIV rekordní počet lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Počet nově diagnostikovaných pacientů s virem HIV v Evropě loni dosáhl 142 197. To je téměř o šest tisíc odhalených případů více než v roce 2013 a zároveň je to dosavadní rekord. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rychlotest na HIV. Ilustrační foto

Článek

"Vyzýváme evropské země, aby sáhly k odvážným opatřením, a zastavily epidemii HIV jednou provždy," uvedla při představení zprávy vedoucí úřadu WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Enormní nárůst počtu případů nákazy zaznamenali zdravotníci především ve východní části Evropy. Nejvíce jich zaregistrovala pobočka WHO, která sleduje vývoj zdraví obyvatelstva v Rusku a Kazachstánu. Jen ruští zdravotníci odhalili loni 85 252 nově nakažených.

V ČR za deset let dvojnásobek nakažených

Situace se ale zhoršila i v zemích východní části Evropské unie: V Česku, na Slovensku, v Maďarsku a v Bulharsku se podle WHO počet lidí, u nichž lékaři ročně diagnostikují zákeřný virus, od roku 2005 více než zdvojnásobil. O polovinu počet případů narostl také v Polsku.

Celosvětově se přitom v boji s virem HIV daří dosahovat úspěchů. Například v Rakousku, Estonsku, Francii a Nizozemsku ale počet diagnóz viru HIV v posledních deseti letech klesl o čtvrtinu.

Podle zprávy Organizace spojených národů se v roce 2014 na celém světě virem HIV nakazily dva milióny lidí. Od roku 2000 přitom počet nových případů klesl o 35 procent.
Virus v těle v současnosti má asi 37 miliónů lidí. Na nemoci spojené s AIDS loni zemřelo na celém světě celkem 1,2 miliónu lidí.
V Česku lékaři za tři desítky let potvrdili 2567 HIV nákaz, nemoc AIDS se rozvinula u 450 nakažených, na AIDS zemřelo 233 pacientů, dalších 98 lidí s AIDS zemřelo z jiné příčiny.
V průměru celé Evropské unie se virus nejčastěji přenáší při nechráněném styku mezi muži. V roce 2005 činil ještě přenos z muže na muže pohlavním stykem jen 30 procent případů nákazy, loni to už bylo ale 42 procent.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám