Hlavní obsah

V Evropě bude v létě tolik vakcíny, že nebudeme vědět, co s ní, tvrdí Evropská komise

Vydržte a vakcíny dostanete, v řádu měsíců jich bude v sedmadvacítce víc než Evropanů. Za zpoždění mohou nedostatky vstupních surovin, evropští výrobci to ale nemohou řešit tak, že poruší smluvní a humanitární závazky vůči třetím zemím, vysvětlovala Novinkám vleklé potíže Evropské komise s obstaráváním vakcín členským zemím Magdalena Frouzová ze zastoupení EK v Česku.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Komise zajistila smlouvy na celkem 2,3 miliardy dávek, které budou pomalu, ale jistě přicházet. Je jich opravdu dost – víc než obyvatel v celé EU, a to nejsou odečteny děti a nezletilí, kteří se ani neočkují,“ upozornila Frouzová s tím, že dostatek vakcín bude ve druhém nebo třetím čtvrtletí letošního roku.

Smlouvy podle ní byly nastaveny správně a pokud by je výrobci dodrželi, očkování by probíhalo podle plánu. Farmaceutické společnosti se ale potýkají s potížemi při výrobě. Konceren Pfizer/BioNTech, který měl vakcínu hotovou a schválenou jako první, přiznával problémy už na konci minulého roku.

Tchaj-wan je bez vakcín od BioNTechu. Němci cukli od smlouvy poté, co dali licenci Číně

Svět

„Navýšení dodávek surovin v dodavatelském řetězci potrvá déle, než se čekalo,“ řekla loni v prosinci listu mluvčí Pfizeru. „A je důležité zdůraznit, že výsledky klinických zkoušek přišly později než předběžné projekce,“ dodala s poukazem na to, že se opozdilo i schvalování vakcín.

To Evropská komise a Evropská léková agentura obhajují tím, že si chtějí být jistí bezpečností schválené vakcíny.

Pfizer nestíhá, do konce roku dodá jen polovinu slibovaných dávek vakcíny

Zahraniční

Vakcíny proudí do celého světa

V tuto chvíli je v Evropské unii schváleno užití vakcín společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Právě u poslední jmenované vzniklo podezření, že se snaží vyvézt z Unie i vakcíny určené pro země EU.

Evropská komise proto zavedla povinnost výrobců nechat si vývoz vakcín nejprve schválit. Nemůže jim ale zabránit v exportu očkovacích látek, které už se třetím zemím zavázaly dodat nebo za ně dokonce dostaly zaplaceno. Ve výsledku tak očkovací vakcíny vyrobené v EU míří do celého světa, byť jich v Evropě není dost pro všechny.

KLDR se prý pokusila Pfizeru ukrást technologii výroby vakcín

Bezpečnost

„Evropská unie nemůže zakázat vývoz veškerých vakcín – i jiné státy si objednaly vakcíny od výrobců v EU, za něž zaplatily a mají s těmito výrobci smlouvy. Kromě toho je to i otázka solidarity a závazků humanitární pomoci ve světě. EU zajistí dodávky očkovacích látek do svého sousedství, do 92 zemí s nízkými a středními příjmy,“ sdělila Frouzová Novinkám.

Na dotaz, kolik vakcín proudí z Evropské unie pryč, se Evropská komise i její zastoupení v České republice zdráhají odpovědět. Odkazují se přitom na „důvěrnost dat“. Frouzová nicméně Novinkám sdělila alespoň to, že se vakcíny z EU nyní vyvážejí do 24 zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám