Hlavní obsah

V Calais migranti zranili britské řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Situace s migranty v Calais, kteří se pokoušejí dostat z Francie do Británie, se dále vyhrotila. Britští řidiči, kteří tudy projíždějí, byli nejen napadeni, ale i zraněni, uvedl jeden z nich podle listu Daily Mirror. Někteří šoféři už hledají objízdné trasy, aby se přístavu vyhnuli. Také provozovatelé autobusových linek zvažují, že přes Calais nebudou jezdit.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Silnice jsou obležení uprchlíků.

Článek

„Řidiče pobodali. Mám přítele, který má po útoku zlomeninu žebra a zlomenou očnici,“ uvedl jeden z kamióňáků Tommy Harrison.

„V pondělí dokonce vztyčili svůj vlastní silniční zátaras, takže řidiči museli zastavit. Náhle zjistili, že jsou obklopeni 150 migranty,“ vypověděl Harrison a dodal, že útoky představují vážný problém: „Docela vás to vyděsí, když čelíte deseti či patnácti.“

„Máte dvě možnosti vypořádat se s nimi sám, i když jich může být třicet, nebo je odvézt k hranicím, ať se s nimi vypořádá policie. Ale bude-li mít řidič ve vozidle migranty, může čelit pokutě 2900 liber za osobu. Nemůžete vyhrát. Čelíte násilí, nebo přijdete o domov,“ řekl s narážkou na hypotéky, jimiž jsou šoféři většinou zatíženi. Protože si nemohou dovolit ztratit zaměstnání, dále riskují, i když někteří už volí jiné, delší trasy.

Ohroženy jsou i oblíbené alkoholické víkendové výjezdy Britů, protože autobusové společnosti zvažují bojkot Calais.

Do Calais dorazilo od dubna na 2000 migrantů.

Reklama

Výběr článků

Načítám