Hlavní obsah

V bytě u Paříže se chystaly bomby, spekuluje se o napojení na teroristy ze Španělska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Při středečním policejním zátahu v bytě na pařížském předměstí Villejuif zajistila policie 100 gramů triacetonu triperoxidu (TATP), plynové lahve i elektrické dráty použitelné k výrobě bomby. Potvrdil to francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Tři muži byli zadrženi a jsou podezřelí z terorismu. Podle Collomba byli ve spojení s osobami v Sýrii. Média spekulují také o napojení na teroristy ze Španělska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V bytě u Paříže se našly výbušniny, tři lidé zatčeniVideo: AP/Reuters

 
Článek

Policie byla narychlo povolána do bytu po upozornění muže, který u bytového domu pracoval a skrze okno spatřil podezřelé předměty. Úřady potvrdily, že byt sloužil k výrobě bomb.

Podle ministra Collomba chtěli podezřelí zaútočit na banky a s pomocí náloží se dostat k peněžní hotovosti. Pařížská prokuratura a zpravodajská služba DGSI, které podle dřívější zprávy agentury Reuters vyšetřování převzaly, ale záležitost vyšetřují jako terorismus.

Ministr Collomb potvrdil, že podezřelá trojice byla v telefonním kontaktu s osobami ve válečné Sýrii.

Třaskavý a brizantní TATP použili islamističtí teroristé v Evropě opakovaně, naposledy ve Španělsku, dříve v Manchesteru, Paříži i Bruselu.

Napojení na teroristy ze Španělska?

Podezřelí v době policejního zátahu v bytě nebyli, do večera je ale zatkli. Všichni tři mají francouzské občanství, ale nejméně dva pocházejí ze severní Afriky. Ministr Collomb v televizi řekl, že žádného z nich dosud policie neevidovala.

Některá francouzská média spekulují, zda buňka nebyla nějak spřízněná s teroristy, kteří v Barceloně a okolí minulý měsíc zabili 16 lidí. Francouzské úřady totiž už dříve potvrdily, že pouhý týden před útokem pobývali útočníci ze Španělska na skok ve Francii, přičemž přespali v hotelu vzdáleném od Villejuifu jen pár kilometrů. [celá zpráva]

Ministr Collomb se k tomu odmítl vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám