Hlavní obsah

V britské vládě roste odpor proti odchodu z EU bez dohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská premiérka Theresa Mayová ztrácí podporu členů své konzervativní vlády pro odchod z Evropské unie bez uzavření dohody. S odvoláním na nejmenované zdroje to dnes napsal list The Times.

Foto: Simon Dawson, Reuters

Nový britský ministr zahraničí Jeremy Hunt je proti odchodu z EU bez dohody.

Článek

Mayová tvrdí, že pokud se jí nepodaří přesvědčit unijní země, aby přistoupily na kompromis přijatelný pro obě strany, odejde v březnu země z EU bez dohody. Takový výsledek mnohaměsíčního vyjednávání už odmítli podpořit opoziční labouristé. Pravili, že v tom případě budou chtít nové volby.  [celá zpráva]

Podle deníku se chtějí proti variantě bez dohody postavit i významní členové kabinetu jako ministr zahraničí Jeremy Hunt, ministr pro brexit Dominic Raab, ministr vnitra Sajid Davis či ministr životního prostředí Michael Gove.

Jejich plánem je přesvědčit Mayovou, aby se v případě, že EU odmítne současný britský návrh upravující vztahy mezi unijními zeměmi a Británií, pokusila vyjednat dohodu o volném obchodu podobnou té, kterou má pod zkratkou CETA unie s Kanadou.

Mayová v pátek prohlásila, že „žádná dohoda je lepší než špatná dohoda”. Reagovala tím na neformální evropský summit z minulého týdne, kde evropští lídři odmítli aktuální britské návrhy zejména kvůli přetrvávajícím rozdílům v názorech na hraniční režim mezi Irskem a britským Severním Irskem či pravidla dovozu a vývozu zboží a služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám