Hlavní obsah

V Bratislavě se někdo pokusil odnést hliníkové protipovodňové bariéry

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Mobilní protipovodňové bariéry vyrobené z hliníku se v Bratislavě skvěle osvědčily a chrání město před rekordně vysokou hladinou Dunaje. Primátor města Milan Ftáčnik však nechápavě kroutí hlavou nad pokusem neznámých lidí rozmontovat část bariéry.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hráz v Bratislavě místy prosakuje

Článek

Obyvatelé a návštěvníci slovenského hlavního města způsobují úřadům povodňovou turistikou nemalé problémy a zbytečně riskují. Policie proto uzavřela celé dunajské nábřeží.

Loděnice pod vodou

Podle primátora se o rozebrání bariéry pokusil někdo, kdo chtěl odevzdat hliníkové součásti do sběru, nebo si je prostě chtěl nechat na památku.

„Sběruchtiví občané se snažili vymontovat některé zábrany a skrutky. Je to absurdní, že se něco takového může stát, že si lidé neuvědomují, že to chrání celé město,“ uvedl rozčilený primátor.

BEZ KOMENTÁŘE: Tato hráz zachránila Bratislavu Video: Ivan Vilček, Právo

Pod vodou se octly loděnice ve čtvrti Karlova Ves a ve stejné čtvrti museli vystěhovat studenty z části vysokoškolských kolejí. Voda zničila také část botanické zahrady.

Situace se nadále komplikuje v městské části Devín, kde museli vojáci navýšit protipovodňové bariéry o pytle s pískem. Ve čtvrtek zde musel zasahovat vojenský vrtulník, který odvezl do nemocnice na Kramárech tříměsíční holčičku s vysokými horečkami.

Hydrologové mění předpověď

Dunaj u Bratislavy dosáhl ve čtvrtek odpoledne 1032 centimetrů. Hydrologové tak museli postupně měnit své předpovědi. Ve středu předpovídali kulminaci na úrovni 1025 centimetrů. Teď připouští i 1040 centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám