Hlavní obsah

V Bělorusku odsoudili téměř 600 demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Téměř 600 odpůrců režimu, kteří v neděli demonstrovali proti znovuzvolení dosavadního běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, bylo odsouzeno k trestům odnětí svobody na pět až 15 dní. Oznámila to v úterý agentura Interfax s odvoláním na šéfa policie v hlavním městě Minsku generála Leonida Farmageje. Ministr spravedlnosti Viktar Halavanav pohrozil, že vláda zakáže opoziční strany zapojené do protestů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Běloruští policisté odvádějí zadržené.

Článek

Mluvčí minské policie Aljaksandr Lastovski agentuře AFP sdělil, že tresty za účast v demonstracích mohou být vyšší. "Nemůžeme zaručit, že za 15 dní vyjdou z vězení. Budeme prověřovat, jak se kdo zapojil do masových nepokojů. Máme dost fotografií a videozáznamů," řekl a zdůraznil, že v rámci vyšetřování "masového narušování veřejného pořádku" mohou být oponenti režimu odsouzeni až na 15 let vězení. Zaútočili na sídlo vlády a parlamentu.

Lukašenko v pondělí označil nedělní demonstrace za banditismus a demonstranty za vandaly. "Všichni půjdou do vězení podle zákona. Žádná revoluce v Bělorusku nebude."

Zadrželi i kandidáty na prezidenta a novináře

V noci na pondělí bylo zatčeno i sedm z devíti opozičních kandidátů na úřad prezidenta. Dva z nich byli v úterý propuštěni, jsou však pod soudní kontrolou a nesmějí opustit Minsk.

Svaz běloruských novinářů oznámil, že až k 15 dnům vězení bylo odsouzeno i několik novinářů. Iryna Chalipová, reportérka ruského opozičního listu Novaja Gazeta, je od neděle zadržována ve středisku běloruské tajné policie Výboru státní bezpečnosti (KGB). Ta dosud zadržuje i jejího manžela, kandidáta opozice na úřad prezidenta Andreje Sannikova. Zadrženo bylo celkem 25 novinářů, z nichž dvacítku podle organizace Reportéři bez hranic (RSF) policisté bili. Po 17 hodinách zadržování byla bez vysvětlení propuštěna také zpravodajka agentury AFP.

Opozice volby kritizovala, USA a Evropská unie odsoudily použití síly proti oponentům. Rusko volby označilo za vnitřní věc Běloruska. Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvedla, že země musí ještě ujít dlouhou cestu, než bude možné volby označit za svobodné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám