Hlavní obsah

Běloruská policie brutálně rozehnala protest proti volbě Lukašenka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruská policie zasáhla v neděli večer v Minsku proti účastníkům mnohatisícové demonstrace opozice protestujících proti opětnému zvolení Alexandra Lukašenka prezidentem a začala je rozhánět obušky. Podle agenturních zpráv desítky osob utrpěly při policejním zásahu různě těžká zranění, stovky demonstrantů policie zadržela.

Foto: Vasily Fedosenko , Reuters

Na demonstraci v Minsku se sešlo asi 40 tisíc lidí

Článek

Několik tisíc demonstrantů se večer pokusilo násilím proniknout do sídla vlády a parlamentu. Začali rozbíjet okna a skleněné výplně dveří. Potom se ale stáhli, když zjistili, že uvnitř budovy jsou ozbrojené pořádkové síly.

V následném střetu s policií byly na ulici zraněny desítky lidí, nejčastěji utržily pohmožděniny a krvácející rány. Mezi zraněnými je i reportér agentury AP.

"Uspořádali jsme nenásilný protest a je to vláda, kdo použil sílu. Poté, co Lukašenko prolil krev, nemůže zůstat u moci," prohlásil jeden z demonstrantů, čtyřicetiletý inženýr.

Největší demonstrace za 14 let

V centru Minska se večer po ohlášení volebních výsledků sešlo na výzvu opozice podle některých zpráv až 40 000 demonstrantů. Agentury označují demonstraci za největší opoziční shromáždění od roku 1996.

Policie ještě před uzavřením volebních místností rozehnala obušky a ohlušujícími granáty menší skupinu demonstrantů, kteří se snažili dostat na Říjnové náměstí v Minsku a připravit tam ozvučení pro plánovanou demonstraci. Při srážkách s policií byl zraněn Uladzimir Njakljajev, jeden z kandidátů opozice dnešní volby prezidenta. Podle jeho mluvčí utrpěl zranění hlavy, oka a nosu a byl v bezvědomí převezen do nemocnice.

Demonstranti se od Říjnového náměstí, z něhož se úřady snažily udělat kluziště, přesunuli na náměstí Nezávislosti, kde sídlí parlament a hlavní budova vlády. Nedaleko je i sídlo Ústřední volební komise.

"Bělorusové ukazují, že chtějí svobodu a nebudou tolerovat současný režim," řekl opoziční předák Jaraslav Romančuk.

Lukašenko v dnešních prezidentských volbách zřejmě získal již čtvrtý mandát za sebou. Podle průzkumů udělaných po uzavření volebních místností se pro něj vyslovilo 71 až 78 procent voličů. Opozice již předem označila dnešní volby za zmanipulované. [celá zpráva]

Běloruské bezpečnostní síly varovaly, že tvrdě zasáhnou proti jakémukoli pokusu vystupňovat napětí během prezidentských voleb. Nepovolené shromáždění považují za trestný čin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám