Hlavní obsah

V Belgii zatkli dva lidi podezřelé z plánování atentátů

Brusel
Aktualizováno

Dva lidé byli zadrženi v Belgii kvůli podezření, že na novoroční svátky plánovali spáchání atentátů. V úterý to uvedla AP s odvoláním na kancelář belgické federální prokuratury. Byli obviněni z terorismu.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Hlídka na Velkém náměstí v Bruselu

Článek

"Vyšetřování odhalilo hrozbu vážných útoků, jejichž terčem mělo být několik symbolických míst v Bruselu a které měly být spáchány v době volna na konci roku," uvedl úřad federálního prokurátora.

Zdroj blízký vyšetřování řekl agentuře AP, že jedním z cílů útoku mohlo být  historické náměstí v centru města Grande Place.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Je tam mnoho lidí, stejně jako hlídkující vojáci a policisté. Poblíž je i policejní stanice," řekl zdroj.

Při raziích, které se konaly v Bruselu, u Lutychu a ve vlámské části Brabantska, bylo v neděli a pondělí zadrženo šest lidí. Čtyři byli propuštěni, na dva byla uvalena vazba kvůli obvinění z podílu na aktivitách teroristické skupiny a z rekrutování. Jeden ze zadržených je stíhán pro vedení buňky.

Prokuratura neuvedla, kde přesně byli tito dva podezřelí zadrženi ani to, jakého jsou pohlaví. Sdělila pouze, že skupina nemá nic společného s útočníky z Paříže, kteří při atentátech 13. listopadu zabili 130 lidí.

Během razií byly zabaveny vojenské výcvikové uniformy a propagandistický materiál Islámského státu. Z bytů byly odneseny počítače, které zkoumají experti. Nebyly ale nalezeny žádné zbraně ani výbušniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám