Hlavní obsah

V Albánii zatkli čtyři Čechy

Albánie
Aktualizováno

Čtyři Češi byli v neděli zatčeni v Albánii, podle místních úřadů fotografovali u zbrojovky ve městě Poliçan. S odvoláním na úřady o tom informovala albánská média. Jde o dva muže a dvě ženy, kteří zabloudili v tunelu u zbrojovky.

Foto: Profimedia.cz

Albánská policie. Ilustrační foto

Článek

„Můžeme potvrdit zadržení českých občanů v Albánii. Jedná se o dva muže a dvě ženy, jejichž totožnost v tuto chvíli nemůžeme sdělit. Albánská policie o případu informovala český zastupitelský úřad, se kterým jsme nadále v kontaktu a vývoj případu sledujeme,“ řekla Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Lenka Do.

Na zastupitelský úřad se zatím nikdo ze zadržených Čechů podle mluvčí neobrátil.

Podle webu Panorama byli zatčeni za podezřelé chování poté, co fotografovali u místní zbrojovky. Zatčeni byli albánskou vojenskou policií, která objekt střeží v jednom z tunelů, u něhož policisté našli vylomené dveře.

Zadržení Češi po zatčení uvedli, že jsou turisté a že se ztratili. „Jsme turisté, při fotografování jsme zabloudili do tunelu. Nemáme žádné špatné úmysly,“ citoval je web.

„Vojenská policie ve spolupráci se státní policií izolovala vchody do tunelů (...) a po pátrání zadržela dvě osoby české národnosti,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo obrany. Podle něj byly později zadrženy také dvě Češky, které čekaly na své mužské partnery ve vzdálenosti asi 1,5 kilometru od tunelů.

Čtveřice zůstává zatčena a případu se věnují albánské bezpečnostní složky, dodalo ministerstvo. Nyní jsou na policejním výslechu ve městě Berat, při prohlídce u žádného z nich nebylo nalezeno nic nezákonného.

V albánské zbrojovce zadrželi dva Rusy a Ukrajince. Jsou podezřelí ze špionáže

Evropa

Zatčení Čechů přichází den po sobotním incidentu, kdy byli zadrženi dva ruští a jeden ukrajinský státní příslušník, kteří se pokoušeli proniknout do zbrojovky v albánském městě Gramsh.

Podle albánského premiéra Ediho Ramy je tato trojice podezřelá ze špionáže.

Zbrojovka v Poliçanu zahájila výrobu v 60. letech a bývala jedním z největších závodů tohoto typu v tehdejší komunistické Albánii, vyráběla se v ní munice i kopie sovětských pušek AK-47.

Podle některých médií je nyní zbrojovka dlouhodobě uzavřena a zbraně se v ní nevyrábí. Jiné informace hovoří o tom, že se v závodě již pouze rozebírají vyřazené zbraně a munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám