Hlavní obsah

Už je tady plno. Itálie nezvládá nápor migrantů a chce přestat přijímat cizí lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Situace s běženci v Itálii, kam jich jen za poslední čtyři dny dorazilo dalších zhruba deset tisíc, je neúnosná, varoval italský velvyslanec při EU Maurizio Massari. Italští zástupci evropským tiskovým agenturám anonymně řekli, že by Itálie mohla přestat přijímat běžence z lodí různých zahraničních nevládních organizací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do sicilského přístavu Pozzallo připlulo 700 migrantůVideo: Reuters

 
Článek

„Diskutuje se o myšlence bránit humanitárním lodím plavícím se pod vlajkami cizích států v návratu do italských přístavů. Itálie dospěla do bodu naplnění (migranty),“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný vládní zdroj. Podobně se vyjádřili další zástupci pro agentury ANSA, AFP a DPA, zatímco italský premiér Paolo Gentiloni obvinil evropské partnery z toho, že od problému „odvrací zrak“, a jeho předchůdce Matteo Renzi varoval, že italská veřejnost „se zlobí“ a je třeba, aby EU rychle přišla s novou dlouhodobou strategií.

Do Itálie letos připlulo už více než 73 000 migrantů, což je oproti stejnému období v loňském roce o 14 procent víc. Plavbu přes Středozemní moře nepodnikají jen lidé ze subsaharské Afriky, ale v důsledku uzavření tzv. balkánské trasy také obyvatelé Arabského poloostrova, Egypta, Sýrie či Bangladéše.

Jejich vyzvedávání z chatrných či přeplněných plavidel koordinuje italská pobřežní stráž, ovšem v oblasti působí řada lodí nevládních organizací plavících se pod vlajkami jiných zemí včetně unijních jako Německo či Malta, upozornil server BBC. Povinnost reagovat a přispěchat na pomoc plavidlu v nouzi stanovuje Mezinárodní úmluva o bezpečnosti lidského života na moři, která také určuje, že odpovědnost za přijetí lidí z takové záchranné operace spadá na zemi v blízkosti, a jelikož lodě s běženci nejčastěji vyplouvají z válkou rozvrácené Libye, spadá taková povinnost na Itálii.

Foto: David Ryneš, Novinky

Migrace do Evropy

Eurokomisař chce víc peněz

Eurokomisař pro vnitřní záležitosti a přistěhovalectví Dimitris Avramopulos stížnosti Italů chápe. Po setkání s velvyslancem Massarim ve středu prohlásil, že Řím má pravdu v tom, že situace je neudržitelná, ačkoliv se ji snaží příkladně zvládnout.

Podle něj je nutné, aby pomohly ostatní země EU a přispěly Itálii více penězi. Podobně by podle jeho slov měla EU pomoci africkým zemím v jejich snaze migraci omezit, což přislíbila počátkem roku. Avramopulos současně podpořil sankční řízení proti zemím včetně ČR, které odmítají přerozdělování migrantů.

Reklama

Související články

Evropa v odsunu azylantů selhává

„Národní vypětí“ při odsunu odmítnutých žadatelů o azyl požadovala německá kancléřka Angela Merkelová už loni na podzim. Podle listu Die Welt je však jen...

Výběr článků

Načítám